keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Talon pystytys aloitettu

Nyt on tehty kolme päivää taloa. Ensimmäisenä päivänä laitettiin alajuoksut ja niihin runkotolppien paikat. Sokkelin päällä on radonkermi (laitetaan n. 30cm lattiavalun alle, estää radonkaasun nousua huoneilmaan), sitten solumuovi ja sen päällä alajuoksu. Päivään mahtui myös trombi, joka leväytti kattoristikoiden päällä olevat pressut vaakatasoon ilmaan, lennätti puolet tontilla lojuneista styroksinpaloista pitkin metsiä ja hävitti työmaapiirustukset johonkin hukkaan. Löytyivät lopulta traktorin kärrystä.






Maanantain Maaseudun tulevaisuudessa kerrottiin, että ilmastomallien mukaan myrskyt lisääntyvät ja heikot tuulet harvinaistuvat tulevina vuosikymmeninä. Ilmaston lämpeneminen myös pahentaa myrskytuhoja, kun puut kaatuvat helpommin roudattomassa maassa. Täytynee raivata tontilta vielä muutamat puut ettei rakennukset oo ihan tulilinjalla...


Toinen päivä aloitettiin nurkkatolpilla

Siinä on jo takaseinää, olkkarin ja makkarin vieressä

Kolmannen päivän saldo =)) Käytiin steppailemassa kuistin sisällä, että 'tämän kokoinen siitä nyt tulee'. Pystytys etenee nopeammin kuin aateltiin, 2-3 miestä ja kolmannen päivän jälkeen ollaan jo tässä vaiheessa. Seuraavaksi pitäis saada kattotuoleja päälle, siinä voi olla vähän haastetta kun tien painorajoitus on vielä muutaman viikon 6 tn. Nosturi painaa enemmän tai vähemmän yli tuon, se kone joka tällä hetkellä kerkiäis tulemaan painaisi 30tn... Katellaan mitä tehdään =D

torstai 17. toukokuuta 2012

Värin valintaa


Helatorstai, ihana ARKIVAPAA =), ja loistava tilaisuus suunnitella talon tulevaa väriä. Olen viimeisen vuoden katsellut talojen värejä aina ohi kulkiessa, ja tässä on yksi sellainen rakennus joka näyttää kauniilta missä valossa vaan, kesällä ja talvella.











Ostin vernissaa (keitettyä pellavaöljyä) ja erilaisia pigmenttejä, maavärejä ja myös vähän ärhäkämpiä sävyjä, kaikki siis jonkinlaisia keltaisia, sen värinen talostamme tulee.

Tuossa pigmentit, joita käytin, vasemmalta tumma kromioksidinkeltainen, kultaokra ("perinteinen" keltamullan väri), keltamulta priima (kirkkaampi keltamulta, myös maaväri) ja titaanivalkoinen.






Ylempi rivi keltamulta priimaa, alempi kultaokraa. Sekoitin ensin pelkkää värillistä pigmenttiä vernissaan ja laimensin sitä sen jälkeen titaanivalkoisella 1:1, 1:2 jne.


Omaa silmää miellyttää enemmän nuo kirkkaammat ja voimakkaammat värit, mutta oma silmä huijaa. Kuvassa naapurin talo, joka näyttää selkeästi keltaiselta, vaalealta tosin mutta kuitenkin.
Sitten kun vertaa lähempää, niin eipä se niin keltainen pienessä värinäytteessä ollutkaan. Talon väri on itseasiassa lähinnä vaaleinta maaväriä mihin asti jaksoin vaalentaa.

Vasemmalla tumma krominkeltainen, keskellä kultaokran ja tumman krominkeltaisen sekoitus 1:1, oikealla kahden maavärin, kultaokran ja keltamulta priiman sekoitus 1:1. Sävyt näyttävät tuossa vähän kirkkaammmilta kuin luonnossa.
Tässä laudanpätkiin maalatut vaihtoehdot. Vasemmalla on pelkkää kultaokraa, seuraavassa kultaokran ja keltamulta priiman sekoitusta 1:1. Väripigmentti/valkoinen suhteet ovat noin 1:4 - 1:5.

Seuraavan laudan alaosa on pelkkää tummaa krominkeltaista, yläosa kromia ja priimaa suhteessa 1:2. Seuraavat laudat samaa sekoitusta suhteessa 1:3 ja 1:4, viimeinen ennen valkoista lautaa pelkkää keltamulta priimaa. Tuo 1:3 johtaa tällä hetkellä...

Ulkoverhousta


Tällä viikolla työmaa on viettänyt hiljaiseloa kylvöjen takia, mutta tällaiseen kuntoon se jäi edellisellä viikolla. Ulkoverhouksen 5" lauta on lyöty kiinni, myöhemmin siihen tulee vielä päälle 40 mm rima, ensin vaan maalataan tuo pohja. Osa räystään aluslaudoista on paikallaan, tuennat alkaa olla ok, nosto-ovet vois jo vaikka asentaa.. (ei kyllä oo vielä tilattukaan, olisivat vaan tiellä kun tulee varastokäyttöön tuo nyt kesäksi).

Sisäkuvaa laajakulmalinssillä. Puiden varastoinnin takia tuohon vielä tekemättä olevaan seinään tulee palokatko vesikattoon saakka EI30 rakentein = kaksinkertainen kipsilevy.









Kevään linnut on ottaneet tuon rakennuksen hyvinkin omakseen. Pesänalkuja tai kokonaisia pesiä on saanut siivota tallin sisäpuolelta joka aamu. Tuo oli yhtenä aamuna, otettiin pois.



Samana iltapäivänä pesän paikalle oli ilmaantunut tällainen... =)

Tänä aamuna siellä oli taas pesä. Tuossa samassa paikassa. Vielä ei ollut munia, kattellaan miten tilanne kehittyy...

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Tallilla on katto

Tällä viikolla autotalli on saanut peltikaton päällensä (Ruukin tiilikainen, tummanharmaa). Vasemmassa kuvassa näkyy aluskatteen päällä 22x50 rima ja vaakasuuntaan ruodelaudoitus 25x100. Siihen peltiä päälle. Sattui kevään toistaiseksi tuulisimmat päivät tuohon katon laittoon, piti olla tarkkana ettei lennä sekä katto että laittajat :D Katolla yksi pelti nousi telineestä pystyyn tuulen voimasta, saatiin kuitenkin kiinni niin ettei tullut suurempia lommoja..

Päätylistat ja harjalista paikoillaan




Tältä näyttää nyt. Rakennustelineiden sijaan katon teossa käytettiin tuollaisia puutavarasta rakennettuja telineitä, joihin sai päälle lankun jolla kävellä ja siirtää tarpeen mukaan, tai saahan siihen vaikka monta lankkua yhtä aikaa. Suht helppo tehdä ja purkaa (itse en tehnyt mutta kuulemma!), ja voi tehdä myös epätasaiselle alustalle.