lauantai 29. syyskuuta 2012

Rakennuttajan mielentila

Ensin sitä on innoissaan. Hakee kaiken mahdollisen tiedon kaikesta rakentamiseen liittyvästä. Yllättyy monta kertaa. On niin innoissaan että meinaa pakahtua. Me tehdään talo!

Valintojen tekeminen alkaa, ja jatkuu koko projektin loppuun saakka. Pakettitalo? Pre-cut, pienelementti, suurelementti? Vai pitkästä tavarasta??

Alkaa kilpailuttaminen. Mikä talofirma? Mikä betonintoimittaja? Isojen tilausten vertaileminen rautakauppojen kesken. Mistä saa työmiehet, timpurit, muurarin, LVI- ja sähkötekijät..

Sitten tulee se vaihe kun yöunet alkaa mennä. Asiat pyörii päässä. Kenelle piti huomenna laittaa sähköpostia, kenelle piti soittaa? Mitä piti ostaa, mitä laittaa tilaukseen? Mihin laitetaan lattiaeristettä, routaeristettä ja sitä kuormitusta kestävää eristettä? Ja seiniin, puhallusvillaa vai levyvillaa vai mitäniitänyt on.. Halutaanko kodinhoitohuoneeseen mustat, valkoiset vai oranssit kaapit? Puunväriset? Ai ei puunvärisiä, selvä... ja öö, mikä oli seuraava kysymys?

Töissä haahuilee zombina, muisti pätkii, välillä pelottaa istua auton rattiin väsymyksestä alentuneen reagointikyvyn takia. (jos joku on katsonut sarjaa "Iholla", jossa eräs suomireggaeartisti räjähteli vaimolleen rakennusprojektin aikana, niin voin kertoa että ei oo kaukana semmonen meininki meilläkään... Meillä se tosin on mennyt niin päin, että yleensä mies on pysynyt rauhallisempana... =D ) Se on kyllä totta, että rakennusprojekti on parisuhteelle suuuuri koetinkivi. Toisen paskimmat puolet tulee esiin varmasti kun koko ajan eletään paineen ja kiireen alla.

Tietääpähän mihin on ryhtynyt jos elämänmittaista liittoa suunnittelee ;)

Välillä muistaa levätä. Ajattelee että "se on vain talo". Tai sitten keho laittaa lepäämään. Palkkatöiden jälkeen kun olisi lähtö työmaalle, jalka ei yksinkertaisesti nouse. On pakko maata sängyssä puoli tuntia. Sunnuntaiaamuna mieli tekisi mennä jo raksalle, mutta kroppa ei tottele.

[Montako askelta tässä välissä on ennen burn outia?]

Tässä vaiheessa kun on enää muutama kuukausi jäljellä, projekti on kestänyt niin pitkään, että on ollut pakko opetella myös rentoutumiskeinoja. Tehdään toki, mutta vaihde on muuttunut pienemmäksi pakon edessä, pidemmän päälle ei vaan jaksa tehdä ympäripyöreää päivää. Henkisesti auttaa paljon, että meillä on ammattitaitoiset timpurit jotka on lähes joka päivä työmaalla ja että sen takia raksa tuntuu etenevän hujauksissa, kunhan itse saa hommattua materiaalit valmiiksi. Lisäksi vanhemmat joiden naapuriin rakennamme ovat auttaneet todella paljon, esimerkiksi äitini hoitaa käytännössä myös meidän ruokahuoltomme ja isäni lähes asuu raksalla...

Rentoutumiskeinoja, jotka ovat itsellä toimineet:

1) Liikunta eli tällä hetkellä käytännössä se fyysinen työ ulkoilmassa. Nukuttaa.

2) Musiikki. Tyhjentää päätä kun voi välillä pysähtyä kuuntelemaan jotain.

3) Tapa "pitää ruokaperää". Eli ruoan jälkeen mennään vähäksi aikaa pitkäkseen ennenkö jatketaan. Aivan loistava käytäntö, etenkin jos ja kun hommat raksalla jatkuu vielä illasta. On (täällä maalla) talon tapana muutenkin, aina loman jälkeen tekee tiukkaa tottua palkkatöissä siihen, että heti ruoan jälkeen jatketaan täydellä teholla kun paljon paremmin siihen sopisi ottaa pienet levot. Wikipediakin kertoo, että ihmisellä on geneettinen taipumus pitää siestaa iltapäivästä =D Itse kukin voi myös todeta, että kun syö mahansa täyteen, usein sen jälkeen alkaa väsyttää. Pieni lepo siihen niin taas rullaa.

4) Se, että meillä on miehen kanssa samansuuntainen työmatka (autolla). Toinen voi torkkua autossa aamulla ja toinen illalla...

5) Ehkä kaikkein tärkeintä on se, että nollaa välillä tilanteen ja lähtee muualle. Johonkin ihan toiseen paikkaan, jossa voi keskittyä ihan muuhun, nukkua ja tehdä jotain muuta mielekästä joka ei liity mitenkään raksaamiseen. Meillä se on tarkoittanut esimerkiksi lähtöä johonkin yöksi tai viikonlopuksi. Parin kuukauden välein kun vähän irrottautuu, sitten taas jaksaa paremmin ja tekee paremmalla lopputuloksella. Jo se auttaa, että viettää esimerkiksi illan motivaatiokämpällä ilman raksa-asioita. Ilman näitä katkoja olisimme olleet vielä enemmän hermoraunioita zombeja.. Kyllä se tästä. Enää korkeintaan puoli vuotta... =)

perjantai 28. syyskuuta 2012

Seinien tasoitustöitä ja panelointia

Tällä viikolla on tasoitettu muurattuja väliseiniä. Kuva olohuoneesta, siinä on pari kerrosta TT-tasoitetta, sitten pari kerrosta kalkkikivipohjaista LR-pintatasoitetta (valkoinen väri tulee siitä). Tässä vaiheessa hiotaan käsin karkeuden 120 hiomapaperilla


Sitten päälle tulee vielä kalkkimaali. Kalkkimaalin valmistajan mukaan suoraan TT:n päällekin olisi pystynyt maalaamaan, mutta laitettiin vielä tuo pintatasoite timpurin ehdotuksesta.

Jos seinä olisi kiviseinä ulkona, oikea tapa olisi ollut rapata seinä kalkkilaastilla (kalkkia, hiekkaa ja vettä) ja sitten maalata kalkkimaalilla. Kalkkipohja varmistaa samankaltaisen pintamaalin hyvän kestävyyden ulkona. Sisällä kosteusolosuhteet yms. eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia, jolloin pohjatasoitteessa voi olla myös sementtiä. Kalkkimaali kestää hyvin kuumuutta, sillä voi maalata esim. piippuja, uuneja ja saunan kivipintoja.


Toinen kylkiäinen eli sivuvarasto on aika lailla paneloitu. Siitä ei enää paljoa puutu, lattia, sitten listat ja lamput ja muut viimeistelyt =)


Samaa seinää huoneen puolelta. Tuohon tulee 175mm Ekovillan levyä ja kipsilevyseinä huoneeseen päin.


Sähköt ovat taas edenneet, tuossa on yläkerran pikkumakuuhuoneen pistorasia, atk- ja antennirasiat. Telkkareita ei tule muita kuin yksi olohuoneeseen, mutta onpahan varauksia mahdollisiin ja mahdottomiin tilanteisiin.



Kipsilevyt tuli ja niistä on yksi 1400kg paali siirretty sisälle. Muutama vielä odottaa ulkona... Hieman haasteellista tuo siirto näin syksyllä kun eivät saisi kastua, ja sadetta tuntuu taivaalta tulevan, joka päivä. Aina sopivassa raossa pitää yrittää. Nyt viikonloppu ollaan joka tapauksessa anoppilassa rentoutumassa (tämä ei ole sarkasmia ;) Hyvä päästä välillä irti projektista...






maanantai 24. syyskuuta 2012

Pönttöuunin tarvikkeet

Tänään muurari Pohjanmaan tiilirakenteelta oli seudulla muun homman takia ja kävi tuomassa meille pönttöuunin materiaalit etukäteen.

Tässä tiilet sisäosaan ja laastit muurausta varten. Kun nuo on kannettu sisälle, tarvitsevat lisäksi vain veden ja sähkön.


Peltikuoret ja uunineduspelti, maalattu RAL 6021 eli "vanha vihreä"-sävyllä. Alun perin ajateltiin perus valkoista väriä, mutta sitten oliko mies ensimmäisenä joka alkoi miettiä että on se kuitenkin vähän tylsä, että mitä jos laitettaiskin joku muu. Värivaihtoehtojahan löytyy värikartan mukaan, mistä vaan tykkää. Päädyttiin sitten tuohon väriin, tulee nätti. Tiilirakenteen sivuilla näkyy pari esimerkkiä valmiista uuneista tuolla sävyllä.


Tällaiset luukut tulee! Kuva on paikallisen muurarimme, joka tekee sitten keittiön puolen tulisijat. Häneltä tulee nuo luukut, ei olla itse asiassa edes vielä nähty noita itse... Mutta kuten kuvasta näkyy, oikeen kivat. Tulee niiin hieno yhdistelmä =)



sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Väliseiniä muurattuja, väliseiniä naulattuja. Sekä ulkovalot.

Tällä viikolla on asennettu lukot ja ovenkahvat. Ovipainikkeen malli on Abloyn Classico satiinikromattuna. 


Paitsi teknisessä tilassa mallia "vanha, mutta kunnossa ja aivan käyttökelpoinen". =)


Keskuspölynimurin putkia on kuljeteltu välipohjassa, putkien puuttuminen huomattiin vasta kun suurin osa välipohjasta oli jo paperoitu... Kaikkea tuu tajuttua ajoissa ja sitten piti vähän irrotellakin niitä papereita. No, nyt ovat paikallaan mikä on pääasia. Imurasian paikkoja on yhteensä neljä. Kaksi alas ja kaksi ylös, jotta ylettyy imuroimaan myös sivuvarastot. Itse imuri tulee yläkertaan juuri sinne sivuvarastoon, saa meluta siellä rauhassa. Noin kerta vuoteen siitä taitaa tulla tyhjennettävää, ei ole iso homma kantaa säiliötä alas.


Pesuhuoneen suihkuseinä on tasoitettu, ylin punainen rasia on paikka peilin taakse tulevalle valolle. Peiliksi täytyy hommata joku matala versio, joka menee ikkunan ja käsienpesualtaan väliseen tilaan. Vasemmalla suihkun putket, keskellä lavuaarin.


Keittiön muuratut seinät ja pesuhuoneen seinät ovat saaneet tasoitteen pintaan. Märkätiloissa Kiillon SK-tasoitetta, muualla TT-tasoitetta.


Sekä piippu, jonka syvennykseen tulee pönttöuuni. Sen muurari soitti tuossa äsken ja sanoi, että tuovat pönttöuunin tarvikkeet etukäteen tontille huomenna. Eivät onneksi tule vielä muuraamaan, koskapa tuo seinä pitäisi vielä maalata jollakin ennen uunia.




Yläkerrassakin on tehty väliseinärungot, tuo näkymä on käytävältä pikkuhuoneeseen päin. Kohtapuoliin pääsee asentamaan kipsilevyjä seiniin. Niiden levyjen pitäisi tulla ensi viikolla, tilauksen tiedonkulkuun oli tosiaan tullut katkos eikä tilaus ollut liikkunut mihinkään, siis meillepäin.















Ulkopuoli on saanut valoja, tässä teknisen tilan yläpuolella oleva valaisin. Tuo valkoinen mötikkä on liiketunnistin. 



Terassin valoiksi valitsimme kolme harmaata ylös-alas seinävaloa, niissä valonlähteinä energiansäästölamput molemmissa päissä.


Ja sitten kuistin eli pääsisäänkäynnin seinävalaisimet, noista puuttuu vielä lamput ja kuvut, kuvut ovat samantapaiset kuin teknisen tilan valaisimessa. Valaisimet ovat Airamin Kartanoa. Noihin voi laittaa energiansäästölamput tai vaikka hehkulamput, joita meillä vielä on varastossa. Niiden etuna olis että ne syttyisivät nopeammin, vaikka ollaan käytössä todettu, kyllä se energiansäästölamppu pakkasellakin heti alkaa valaisemaan, voimistuminen vaan kestää vähän aikaa. Hehkulamppuja tuli hamstrattua joku aika sitten tilaisuuden tullen hullun kiilto silmissä. Monta kymmenen lampun pakettia, mikähän järki siinäkin oli... Tavallisia lamppujahan ne ovat, kunhan vaan poistuvat myynnistä. Kuluttavat energiaakin hitosti. Hyvä puoli niissä kyllä on se, etteivät ole ongelmajätettä rikki mennessään. Että jotta niitä nyt sitten on muutamaksi vuodeksi eteenpäin meilläkin... =P

Kuistin valot on kytketty syttymään myös autotallissa olevassa kytkimestä, tällöin näkee hyvin kävellä talolle, eikä tarvitse kaivaa ulko-oven avainta pimeässä pelkän autotallin valon avulla.


Ja hei, meillä on televisioantenni! Antennimies kävi mittaamassa mistä näkyisi parhaiten, ja asensi tuon saman tien. Talo on signaaleilla katsottuna sekä Tampereen, Jyväskylän että Ähtärin alueella, ja asentaja suuntasi antennin Tampereelle. Sieltä oli paras signaali, voi tosin olla että joudumme kaatamaan yhden ison kuusen pihan laidalta, jotta näkyy kunnolla kaikissa olosuhteissa. Aika tiivistä puustoa tuo ympäristö on nyt muutenkin, tulee sitä harvennettua joka tapauksessa. Kunhan kerkiää.



tiistai 18. syyskuuta 2012

Yläkerran lattian valmistelua

Yläkerrassa on tehty pohjaa lattialle. 100mm eriste toteutettiin osittain puhallusvillana ja toinen 5cm kerros ekovillalevyllä, joka eristää ääntä puhallusvillaa paremmin. Sen päälle laitettiin paperi ihan sen takia, että puhallusvillan hiutaleet eivät tule lattian läpi huoneeseen. Tuon laudoituksen päälle kun ei tule enää mitään muuta kuin ne lattialaudat =)

Yksi laudoituskerros tuohon laitettiin, koska haluamme lattialaudat vaakasuuntaisiksi (ikkunasta katsottuna). Yleensä lattiat laitetaan valon suuntaisesti, ainakin sellaisen perustelun muistan siihen lukeneeni että lattian epätasaisuudet eivät silloin näkyisi niin paljoa (vaakasuuntaisessa lattiassa poikkilautojen varjot näkyisivät paremmin). En usko kuitenkaan että se meitä haittaa vaikka näin olisikin, tykätään tuosta noin päin. Nämähän ovat makuasioita =) Alakerran lattiat meille tulee kuitenkin valon suuntaisesti, se sopii taas sinne paremmin. Niin, ja tuleehan tuolla ylhäälläkin kylkiäisiin pitkittäissuuntaiset lattiat. Sinne ei tarvi koolausta laittaa, ainoa "haitta" (?) on, että lattian taso on sitten 25mm alempana kuin huoneiden lattia. No, se on tietoinen valinta. Emme koe että varastotilassa eri tasossa oleva lattia haittaa mitään, ja niiltä osin säästyy yksi työvaihe sekä lautaa.

Jos olisimme halunneet valon suuntaiset lattiat, lattialaudat olisi voinut lyödä vaikka kattotuolien alapaarteisiin suoraan, koska lattialämmitystä, joka vaatisi oman rakenteensa, ei tuonne tulekaan. Laudat ovat 25mm vahvoja 300mm koolausvälillä, ei pitäisi lattian narista.

Nostimme aiemmin koolauslautoja yläkertaan, ja mukana oli myös muutama ylimääräinen huonompi lauta, jotka olivat saaneet vettä varastoinnin aikana. Ne oli merkattu "kävelylaudoiksi" eli niitä ei ollut tarkoitus laittaa kiinni lattiaan vaan pelkästään käyttää raksalautoina, siitä lähti myös viestiä työmaalle. No, sitten illalla nekin olivat siellä lattiaan naulattuna. Tuli vähän manattua... Yhden laudan vaihdoimme koska siinä oli selvää homepilkkua, loput jäivät nyt sinne ja varmaan tulevat jäämäänkin, eivät olleet niin pahoja. Mitä siis tästä opimme: Älä vie työmaalle mitään mitä et halua käytettäväksi, se voi olla kohta kiinni...!







Väliseinärunkoja on tehty lisää, tuossa alakerran vessa ja takana tekninen tila. Kipsilevytoimituksen seiniä varten pitäisi käsittääkseni pikkuhiljaa saapua tontille, täytyykin muistaessaan huomenna soitella tehtaalle että missä se viipyy...

Sähköjä on myös tehty paljon ja ulkovaloja laitettu, niistä lisää kunhan saa kuvattua. Pitäisi aina muistaa kuvata ulkojutut jo alkuillasta, tähän vuodenaikaan iltayhdeksän aikaan alkaa jo olla melkein pimeää.

Vastaava mestari kävi viime viikolla, kosteudet olivat 5-9%, keskimääärin 6-7 prosentin luokkaa. Eli aikas hyvin kun miettii että eristeet ovat olleet paikallaan 2 viikkoa ja lämmitys päällä saman verran. Viime mittauksessa vajaa kuukausi sitten lattian kosteus oli 8-11%, ja tavoite on päästä alle neljän.

torstai 13. syyskuuta 2012

Lautalattia, osa 4: Kuivaus

Kuukauden-parin päästä meidän lattian pohja olisi siinä vaiheessa, että siihen voisi alkaa lyömään lautoja. Tämä tarkoittaa sitä, että tässä vaiheessa laitetaan laudat uuniin.

Tänään olin vastaanottamassa höylättyjä paneeleita sahalla, ja soitin sen homman jälkeen paikalliselle vankilalle. Heillä on puuverstas, ja oman puun kuivauksen yhteydessä kuivaavat myös muiden puutavaraa. Aiemmin oli ollut puhetta, että tässä parin viikon sisällä vietäisiin meidän laudat sinne "uuniin" eli tilaan, jossa vaunullinen puutavaraa kuivaa niin kuivaksi, että sen rakoiluriski valmiissa lattiassa pienenee. Jonkin verran rakoilu kuuluu asiaan, kun kesällä on kosteampaa (puu laajenee) ja talvella kuivempaa (puu kutistuu). Puun kannattaa asennettaessa kuitenkin olla kuivaa, koska jos se on asennushetkellä kosteaa, talvella kuivan ilman aikaan raot voivat tulla häiritsevän suuriksi.

Jotta puulattia ei rakoilisi, suhteellisen ilmankosteuden pitäisi olla sisätiloissa 40-60%.
Ilmankosteuteen vaikuttavat uudessa talossa vuodenajan lisäksi myös ilmastointilaitteen käyttö ja se, lämmitetäänkö lattioita (lattialämmityksellä) ympäri vuoden. Meillä tulee alakertaan vesikiertoinen lattialämmitys ja yläkertaan vesikiertoinen patterilämmitys -> mielenkiintoista muuton jälkeen seurata, aiheuttaako lämmitysmuotojen erilaisuus kosteusvaihteluja ja eroaako puulattioiden eläminen ala- ja yläkerrassa. Henkilökohtaisesti jopa toivon että tulisi vähän rakoja ;) olen henkisesti "vanhan talon asuja", omasta mielestäni rakoillut ja patinoitunut lattia on hieno. Toki sen verran täytyy kuivaa asentaa, ettei mitään ihan sentin rakoja pääse syntymään, niihin tarttuu jo sukka kiinni kävellessä.

Vankilan tyyppi sitten sanoi, että uuni olisi parin tunnin päästä tyhjä. Ei mitään, sahuri lupasi viedä laudat kuormurillaan ja itse lähdin tuomaan ensin paneelit kotiin ja äkkiä syömään jotain. Lomalla oleva siskoni lupautui toiseksi latojaksi (onneksi, paaaljon helpompi niitä oli nostella kummastakin päästä yhtä aikaa), joten lähdimme suuntaamaan vankilalle päin ja purkamaan sahurin tuomaa kuormaa.

Kuvia mulla ei valitettavasti tästä vaiheesta ole. Sen verran kuitenkin lankkuja ladottiin, että tilavuutta puilla on 4,8 m3 / pinta-alaa noin 150m2. Neljän ja kuuden tuuman lautoja, 32mm paksuja. Kuivausuuni tuli käytännössä täyteen noista. Nyt sitten odotellaan kuukauden verran kun ne siellä kuivuu =)

Paneelit palasivat kotiin

Eilen oli höyläyspäivä Tamminiemen sahalla ja höylällä. Talon kaikki sisäkatot sekä seinämatskuja kuistiin, kylkiäisiin ja ehkä johonkin muuallekin.

Siellä tulee tavaraa. Nuo paneeliaihot olivat siis maaliskuusta asti kuivamassa sahalla katoksen alla.


Höylän päässä on "kehto" johon paneelit tippuvat jos niitä ei heti ota kärryyn. Tarvittaessa siis voi pitää kahvitauon ja jatkaa sitten =D Höylän terää teroitettaessa tulee myös taukoja vastaanottopäähän, lounaan paikkaa jne.


Valmista paneelia lähikuvassa. Niin nättiä =)


Ja tältä se näyttää pontit toisissaan kiinni. Kaikki on malliltaan STP eli molemmat reunat pyöristetty, osa on 3 tuuman ja (isompi) osa 4 tuuman paneelia. Ei haluttu kulmikasta eikä mitään kovin leveää, tästä tuli meidän suosikki. (Eri vaihtoehtoja: tamminiemi.com -> vasemmalta "Panelit")


Kärry alkaa täyttymään. Eilen oli sateista ja pressu oli kuorman päällä suuren osan ajasta. Tänään jatkettiin vielä loppujen höyläystä aamusta -> oli aurinkoisempaa. Aina mukavampi ajella noita poudalla, ei roisku kura.


Kyytiin laitettiin vielä sahan puolelta autotallin ulkoverhousrimat (sahattiin vasta nyt kuivumisen jälkeen pieniksi) ja muuta sälää, tuossa koko lasti. Purkaminen jäi huomiselle =) Illalla oli muita valmisteluja raksaa varten, yllättäen puutavaran siirtoa sekin... Uni tullee ens yönä ihan käskemättä =)


Loin muuten uuden tunnisteen "sisustus". Nyt aletaan olla jo siinä vaiheessa että pitää tosissaan miettiä sitäkin! Hurjaa...


tiistai 11. syyskuuta 2012

Puiset väliseinärungot

Alakertaan on rakennettu ensimmäisiä puisia väliseinärunkoja, nyt alkaa jo hahmottamaan huoneiden paikkoja. Tässä makuuhuoneen seinä, puurungon alla bitumihuopakaista estämässä mahdollisen betonilattiasta tulevan kosteuden nousun. Ovet ovat lähes kaikki 100cm leveitä ovia, hullun leveitä omasta mielestäni. Mies sanoo että kiitän tuota ratkaisua vielä, kun pitää joku huonekalu roudata sisään. Toivon mukaan sitten niin.



Näkymä eteisestä keittiön seinään päin:


Sekä saunan ja khh:n välinen seinä. On puuseinä, mutta timpuri teki alalähdön kahi-harkoista. Vesieristykset tuohon tulee myös, kuten kaikkiin lattiakaivollisiin tiloihin.


Sähkömies on urakoinut sähköjen putkituksia kattoon. Tuossa taitaa olla tällä hetkellä massiivisin rypäs, vasemmanpuoleisesta jakorasiasta menee sähköt saunaan ja pesuhuoneeseen, oikeanpuoleisesta kodinhoitohuoneeseen. 

Periaatteessa putkituksia ei kuulemma olisi välttämätöntä laittaa kun laitamme tuohon koolausten väliin tulevan viiden sentin eristeen levyvillana. On kuitenkin mukavahko juttu tietää, että jos joskus sattuu vaikka poraamaan reiän sähköjohtoon, sen voi vetää putkea pitkin pois ja ujuttaa uuden tilalle ilman, että tarvitsee purkaa kattopaneelia pois tieltä.
  

Tuossa on jakorasia, johon laitetaan olohuoneen kattovalaisin, sen lisäksi tuosta lähtee vielä johdotukset olohuoneen spoteille joita tulee kolme pönttöuunin eteen. 


Omalla porukalla ollaan tehty ikkunoiden smyygejä ja vuorilautoja sekä maalattu niitä. Jonkinmoinen väkertäminen niissä on, jokainen täytyy mitata ja sahata erikseen. Kuistilla on tämänhetkinen lyhyiden lautojen maalausasema, ulkona alkaa olla jo sen verran kosteaa, että maalaus siellä ei kaikkina päivinä onnistu.

Huomaa ammattitaidoton kuvaaja, pään varjo näkyy lähes joka kuvassa. En viittinyt vaivata miestä, joka keikkui tikkailla maalaamassa räystästä.


Siellä se mies heiluu. Tässä kuvassa valkotasapaino meni siitä ihmeellisesti, että otsalaudat ja kattopelti ovat oikean värisiä, taivas ja räystäslaudat taas jotain ihan muuta kuin todellisuus... Ehkä sitä joskus oppisi käyttämään kameraakin jos kehtaisi opetella (savolaista sanastoa: kehdata=viitsiä).

lauantai 8. syyskuuta 2012

Ulko-ovet ja kaikenlaista

Tällä viikolla tuli ulko-ovilähetys ja ne asennettiin paikoilleen. Vasen kuva pääovesta (UOL1), siinä on ruudukko etsatulla lasilla (ei näy läpi). Oikea kuva on terassin ovesta, siinä ihan kirkas lasiaukko, päättymiskohta ei näy mutta se on juurikin tuon kuvan alareunassa.



Tässä sitten teknisen tilan ovi, perus varastonovi Kaskipuulta. Nämä tuli talopaketin mukana, sieltä kuvastosta valittiin mitkä otetaan. Perusovet valkoisena olivat tietenkin halvimpia. Nyt jos aloitettais niin harkittaisiin kyllä jotain muutakin kuin tylsää valkoista, esimerkiksi tämä ovi olisi ollut todella hieno. Alussa oli vaan niin "kiire" että piti päättää paljon asioita nopeasti, minkä takia päädyttiin tässä perusvaihtoehtoon. Monta kertaa projektin aikana oon miettinyt että suunnitteluaikaa olisi pitänyt olla reilusti enemmän. Nyt meni vain puoli vuotta ideasta aloittamiseen. Plus perustusten teon jälkeen talven aikana suunniteltiin sitten keittiöt ja kylppärit sun muut.



Sisällä on tehty sähköläpiviennit yläkertaan meneville johdoille, tuossa vasemmassa kuvassa näkyy. Mustat putket on vesiputkia yläkerran pattereita varten. Oikeassa kuvassa sama kohta alhaalta päin, sekä teknisen tilan valaisimen jakorasia.






Terassi on saanut pistorasiat luokkaa IP44, nyt vois jo alkaa grillata =D


Sisällä on muurattu pesuhuoneen suihkuseinää, joka tulee ulkoseinää vasten. Seinien välissä on tuuletusrako. Vasemmalle tulee suihkun sekoittaja, keskellä lavuaarin putkivedot.


Vaihdettiin pöhötin pienempään sähkökäyttöiseen, tuon teho on 5 kW. Se on helppokäyttöisempi kuin edellinen hallilämmitin, tuon voi jättää yöksikin hurisemaan koska se ei lämmitä laitteen välittömässä läheisyydessä olevaa tilaa liian kuumaksi (=palovaaralliseksi). Pariakymmentä astetta koitetaan pitää sisällä. Taukopaikka on siirtynyt autotallista taloon, tulevan makuuhuoneen paikalle...





sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Puuliiterin seinä

Tämän päivän hommana oli tehdä klapivarastoon seinä. Teimme sen raakalaudasta (5"), jonka jätämme harmaantumaan itsekseen. Lautojen väliin jätimme parin millin raot tuuletusta varten, arvelimme sen riittävän koska lauta ajan myötä elää ja rakoa tulee vielä lisää. Ei siitä enemmästäkään haittaa olisi ollut, ei sillä. Pohja jää myös auki hiekalle, trukkilavoilla tullaan todennäköisesti pelaamaan alustoina.

Lauta on liitetty yläpuolen ulkoverhoukseen vinolla sahauksella (30 astetta, molemmissa laudoissa sama vastakkain). Jätimme laudat ylhäällä muutaman millin irti toisistaan, jotta vettä ei jää ylimääräiseksi kosteudeksi liitoskohtaan. Alhaalla myös vinosahaus tippanokkana.

Peittää muuten hyvin tuo seinä meidän rakennusjätevaraston, jollaisena paikka on toiminut tähän mennessä ;)


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, mikä on tavoiteltu lopputulos. Tuo keskimmäinen harmaa lauta on ollut tämän kesän (noin 2 kuukauden ajan) lappeellaan sateessa ja auringossa. Sinistäjäsieni tekee tehtävänsä ja saa aikaan pinnan patinoitumisen kauniin harmaaksi. Se ei vahingoita puuainesta, vaan puu säilyy terveenä ja kovana värimuutoksesta huolimatta. Kun vesi pääsee valumaan laudan pinnalta sateen jälkeen pois eikä puu ole kosketuksissa maahan (rakennuksella on hyvät perustukset), täysin käsittelemätönkään puu ei kärsi lahoamisesta. Jos taas lauta on sellaisella paikalla, että se pysyy pitkiä aikoja märkänä (esim. vaakalauta, josta vesi ei jostain syystä pääse pois tai lato jonka seinät ovat tippuneet kiviperustuksilta) lahoaminen alkaa ajan myötä, oli maalia tai ei.



Vuosi, pari niin aletaan jo lähestyä tuota väritystä muidenkin lautojen osalta. Toki kun ovat pystyssä niin eivät saa niin paljoa kosteutta, mutta mihinkäs meillä kiire tuon kanssa olisi. (Ja jos kärsivällisyys loppuu, niin värimuutos nopeutuu kun seinää kastelee vedellä aurinkoisina päivinä. Harmaannuttavaa vihtrillikäsittelyäkin olemme tehneet toiseen paikkaan, siitä lisää myöhemmin). Mielenkiintoista nähdä miten väri ajan myötä muuttuu, toinen seinä kun on etelään päin (helpommin tulee harmaantumisen jälkimainingeissa ruskean vivahdetta) ja toinen itään (joka taas helpommin tulee siniharmaaksi).

Pöhötin on pöhöttänyt viikonlopun lämpöä taloon (ei toki nyt, silloin vaan kun ollaan paikalla), yläkerran lämpö pysyy siinä 19-21 asteessa. Ulkona on reilu kymmenen astetta. Ikkunat raollaan että ilma kiertää ja yöksi kiinni. Kuivuminen etenee pikkuhiljaa...