sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Tapettivalintoja

Ens viikolla aletaan tapetoimaan, kivaa =) Listaan tähän valintamme jotka ovat selvillä (lähes kaikki jo ovatkin). Kuvat Pihlgren ja Ritolan Tapettitehtaan sivuilta. Tapetit ovat paperitapetteja, jotka tehdään Toijalassa.


Olohuoneeseen Lumikide 69797 harmaa-valkoisena. Tätä oli käytetty Tampereen asuntomessuilla Tervakukka- talossa, ja sieltä jäi idea hautumaan itselle. Valitsimme harmaa-valkoisen, koska se on sopivan neutraali tausta muun muassa vihreälle pönttöuunille.


Alakerran makuuhuoneeseen, eli tällä erää työhuoneeseen 2+3 69716 harmaana. Mustavalkoista mietittiin ensin, mutta tuolla tulee vähän enemmän luonnetta (voiko noin sanoa harmaasta tapetista...?!). Vähän tosin epäilyttää tuleeko liian tumma kun laittaa kaikki seinät tuolla. Sen näkee sitten.


Alakerran vessaan Keisari 69736 mustavalkoisena. Kaappi siellä on mustavalkoinen ja lattia lähes mustalla laatoitettu, joten tuo sopii hyvin linjaan ;) Vielä täytyy valita laatat kaapin taakse, sen verran ajateltiin säästää tapettia ettei laiteta sitä ihan roiskealttiimmille seinille.


Alakerran aulaan Avaimet 69789 harmaana. Tämä oli tällä hetkellä loppu, ja menee ensi vuoden puolelle, että saavat tehtyä lisää. Kakkoslaatuna löytyisi muutama rulla, funtsimme sitä vielä hetken mitä teemme asian kanssa... Ei sitä kyllä juuri huomaa jos ei läheltä katso, että on 2-laatua. Tuo miettiminen liittyy lähinnä siihen, että toinen haluaa laittaa sitä ja toinen ehkä mielummin jotain muuta. Minä mietin tämänkin kohdalla, että tuleeko tilasta liian tumma eli synkkä.



Yläkerran isompaan makuuhuoneeseen Kirsikkapuu 69213 (harmaa-valkoinen). En olisi ensimmäisenä uskonut että meille tulee tapetti, jossa on vaaleanpunaisia kukkia! Mutta tuo on tosi nätti, eikä yhtään liian äklö vaikka punaista löytyykin.


Yläkerran aulaan Kiurujen yö 69613 (koboltinsininen). Tämä on ikisuosikki omalla kohdallani, tätä tapettia oli jo lapsuudenkodissani huoneeni seinällä, ja valokuvien perusteella samaa tapettia oli ollut siellä myös huoneen aiemmassa elämässä 70-luvulla. Veikkaisin, että lienee yksi suosituimmista Tapettitehtaan malleista, tätä näkee paljon.

Sitten, yläkerran pienempi makuuhuone. Mitä ihmettä sinne laittaisi? Tilasimme mallipalat neljästä tapetista, jotka halusimme nähdä luonnossa ja niitä on nyt mallailtu seinään. Vasemmalta tapetit ovat Kiurujen yö 69735 siniharmaa, Lukko 68350 harmaa-beige, Lukko 69750 sininen, Lukko 69798 harmaa-valkoinen. 

Ylempi kuva on otettu harmaan marraskuisen päivän valossa, alempi kuva illalla raksan loistelamppuvalossa. Sävyt ovat oikeasti kaikissa astetta vaaleammat, kamera jonkin verran vääristää. Etenkin oikea ja vasen vaihtoehto näyttävät tummemmilta kuin ovatkaan. 

Katto on valkoinen, lautalattia tulee maalattuna vaaleanharmaaksi. Mitä sinä laittaisit?


lauantai 24. marraskuuta 2012

Saunan suunnittelua

Pari päivää ollaan pohdittu miehen kanssa saunan panelointia. 3" STP-paneelia olis vielä, samoin 4" STP:tä, eli pyöristetyllä kulmalla. Joudutaan joka tapauksessa hommaamaan paneelitavaraa lisää, joten vaihtoehtoja toteuttamiseen vielä on.

Esimerkiksi:

-laittais lämpökäsitellyt lauteet sen 3" kaveriksi, tuon tyyppinen ratkaisu olisi nätti. Tosin meillä seinäpaneelit tulee kuvan saunasta poiketen vaakaan. Lämpökäsitellyissä lauteissa olisi se etu, että niistä ei lähde enää pihkaa ja lämmönjohtavuus on pienempi (laude ei ole niin kuuma istua).

kuva: www.tamminiemi.com

Tai sitten seinään lämpökäsitelty "antiikki hirsipaneeli". Tuo olis 20x145mm, eli aika leveää.

kuva: www.vaarinpuutavara.fi/index.html

Tähän ihastuin myös, tuo tumma ulkonäkö on kiva. Seinät ja lauteet lämpökäsiteltyä haapaa, ikkunanpielet tavallista höylätavaraa.

kuva: www.tamminiemi.com

Lämpökäsiteltyä paneelia löytyis ainakin haavasta ja männystä (http://www.vaarinpuutavara.fi/tuotteet_sauna.html)

Tai sitten ihan kokonaan vaalea sauna

kuva: sunsauna.fi

Että siitäpä sitten valitsemaan, esimerkiksi. Lattia tulee tummalla, lähes mustalla laatalla, saunasta siis tulisi aika tumma jos laittaisi vaan lämpökäsiteltyä. Se olisi kyllä tunnelmallinen jos olisi kokonaan tummakin, kun miettii esim. savusaunoja, vaikkei tuolla toki niin mustanpuhuvaa tulisikaan.

Pintakäsittelyaineillahan (saunasuojat ja vastaavat) saisi vaikka mitä väriä valkoisesta helmiäispigmentoituun, mutta sellaisia meille ei laiteta, en usko ollenkaan niiden hyödyllisyyteen tai tarpeellisuuteen. Aineen valmistaja suosittelee saunasuojakäsittelyä seiniin suojaamaan puuta lialta ja kosteudelta. Likaantumisen osalta luotan laudeliinaan sekä selkänojaan jos haluaa sellaisen laittaa. (esim. postauksen ylin kuva). Selkänoja on sitten yksinkertainen vaihtaa jos se likaantuu niin pahasti ettei lähde pesussa pois, ilman että tarvitsee uusia koko saunan panelointia. Kosteus poistuu saunomisen jälkeen riittävällä tuuletuksella. Saunaa rakennettaessa paneelin taakse ja nurkkiin myös jätetään ilmaraot, joten on ihme jos sen puun jollain konstilla saa pysymään märkänä ja vaurioitumaan.

Saunan pitää olla tosi huonosti tehty tai käyttötapojen tosi vääriä (lotrata puuosia jatkuvasti vedellä ja pitää saunan ovi, mahdollinen ikkuna ja tuuletusräppänät saunomisen jälkeen kiinni) jos se menee miksikään muutaman kerran viikossa - käytöllä. Ja jos noin järjenvastaisesti toimii, siinä vaiheessa saunasuoja ei enää tilannetta pelasta.

Sitä voi ajatella ihan maalaisjärjellä, mikä idea on sivellä saunan seinään akryylipohjaisella aineella (laimennetuksi erikeeperiksikin jotkut sanovat...) pintakalvo ja käyttää tilaa sen jälkeen 80-100 asteen lämpötilassa. Valmistajakin ohjeistaa tuotteen käytön jälkeen esilämmittämään saunan ilman käyttäjiä ja tuulettamaan sen hyvin, heti saunomaan ei saa mennäkään. Eivät sentään rohkene väittää että tuo olisi täysin haitatonta. Tätä tekstiä voisi jatkaa esimerkiksi ympäristön kemikalisoitumisesta ja sen vaikutuksista terveydelle, mutta ehkäpä tämä riittää tältä erää...

Rakentamisessa ja remontoinnissa myydään kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta, ja tämä kuuluu luokkaan ' tarpeeton, mutta voimakkaalla markkinoinnilla tavaksi muodostunut '. Hyvä brändi, ja kauppahan myy sitä mistä saa rahaa, oli se oikeasti asiakkaalle tarpeen tai ei...

maanantai 12. marraskuuta 2012

Pesuhuoneen ja wc:n vesieristys

Viikonloppuna meillä oli ammattilainen talkoolainen tekemässä vesieristyksiä. Ensimmäisessä kuvassa pesuhuoneen seinä on hiottu ja primeroitu. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa näkyy vahvikekangas, jota laitetaan nurkkiin, pistorasioiden ja putkien yms. ympärille.


Tästä lähtee sinistymään...


Nyt on smurffiseinää!


Suihkuseinän puolelta. Kerroksina harkkoseinän päällä tasoite, primeri ja vesieriste. Vesieristys on tehty kahteen kertaan, kuivui yön yli välissä.


Ja tässä alakerran pikkuvessa, seuraavaksi sitten laatoittamaan =)


Toinen talkoolainen teki miehen kanssa ulkoportaiden osien öljyämistä ja paneelikattojen käsittelyä. Itse lähinnä lepäsin pitkälläni, jouduin joku aika sitten töistä sairaslomalle uupumusdiagnoosin kanssa, eikä musta ole hetkeen sen enempää raksalle kuin palkkatöihinkään... Tällä mennään nyt joku aika.

lauantai 10. marraskuuta 2012

Paneelikattoa ja katon käsittelyä sekä teknisen tilan laatoitus

Kaikenlaista on taas tapahtunut, seuraavassa muutamia kohtia mitkä ovat edenneet. Tässä keittiön kattoa vaiheessa. Vasemmalla on kahteen kertaan käsiteltyä kuusipaneelia ja oikealla loput ovat kertaalleen käsiteltyjä. Käsittelyaineena Osmo Colorin läpikuultava puuvaha 3111 (kuusi). 


Tuossa alla on kodinhoitohuoneen kattoa, siinä käsittelemätön kuusipaneeli.


Ja alakerran makkarin/työhuoneen katto.


Kuistin panelointi edistyy =) Enää pikkupätkä siellä tekemättä. Noin muuten omat paneelimme meinaavat loppua kesken, hehee... Olohuoneen katto ja osa rappuja meinaavat jäädä ilman. Eli täytyy ostaa lisää, pöh..



Teknisen tilan lattia on tehty valmiiksi =) Timpuri vesieristi lattian,


sekä laatoitti ja saumasi loppuviikosta. Tuossa kuvassa vasemmalla näkyy meidän vesijohto, johon tulee vesi naapurin lähteestä. Lähde on sen verran taloa ylempänä, että vaikka tuossa ei vesipumppua vielä ole, vesi tulee sieltä jo nyt sujuvasti itsestään noin 1 bar paineella. Muurausvedet ja käsienpesuvedet saa hyvin tuosta jo.



 Tänään (vuorokausi saumauksesta) on pesty sauma-aine pois vanhalla pyyhkeellä ja vedellä.


Ja siinä lattiakaivo. Kaikki lattiakaivolliset tilat siis pitää vesieristää... Sauma-aine on antrasiitin väristä, tuo tumma laatta ympärillä vaalentaa sitä jonkin verran.






sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Ulkohommia ennen lumentuloa

Ensilumi onneksi suli pois, harmi muuten mutta onni meille. Viikonloppuna tehtiin ulkona täyttöjä, peitettiin maalämpökaivolle menevät putket ja viemäriputket, jotka vievät maasuodattamolle. Myös sakosäiliö tuli nyt peittoon.

Tässä maalämpötäyttöä, putket eristettiin ensin ympäri ja irti toisistaan lämpöhukan minimoimiseksi, ja sitten päälle laitettiin eristelevyt. Perustusten tekovaiheessa jäi yli XPS-eristettä (kuormituksen kestävää), joten laitettiin sitä noiden putkien päälle. Neste putkissa ei sinänsä jäädy, mutta ovat roudalta suojassa, ja kun tuosta päältä ajetaan sakokaivojen tyhjennyksen yhteydessä, eivät vaurioidu.


Tässä sitten sakosäiliön ympäryksen peittoa, sinnekin laitettiin eristelevyt varmistamaan, että viemärit eivät jäädy talvella. Tuo musta pömpeli on tyhjennystä varten, siitä jää 10 senttiä näkyviin maanpinnan yläpuolelle.


Tuossa jakokaivo ja ilmastusputkia, putket jäävät näkyviin, niiden pitää olla niin korkealla että talvellakaan eivät peity lumella.


Lopusta ei olekaan kuvia kun tuli jo pimeä, no sakokaivon päälle laitettiin 70cm hiekkaa (max. 80 cm), ja nimenomaan hiekkaa, ei mitään muuta missä olisi kiviä tms. jotta säiliö ei rikkoudu. Muihin osiin sitten pystyi laittamaan savimaata yms. Kivat lapioijille... Oma selkä prakaa tällä hetkellä joka asiasta, joten itse lähinnä istuin traktorin hytissä ja muut hoiti lapioimisen.. Talon nurkalta maanpinta tulee laskemaan 50 cm sakosäiliön luo, saatiin vähän rinnettä samalla että vedet valuu oikeaan suuntaan.

Leivinuunin ja puuhellan tiilet on kannettu sisälle, muurarin pitäisi tulla huomenna. Kuvassa leivinuuni, sen paikka on tuolla nurkassa missä kuvassa on valo.