tiistai 30. huhtikuuta 2013

Simaa ja tippaleipiä

Tänään teimme tippaleipiä tällä ohjeella. Periaatteena oli pursottaa ketsuppipullosta taikinaa kauhaan, joka on upotettuna öljyyn.

Tippaleivät (Ohje: Olga Temonen)
n.24kpl
[itselle tuli n. 15, taisimme tehdä kookkaampia kuin tuossa ohjeessa]

2 munaa
1 rkl intiaanisokeria
ripaus suolaa
2,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Uppopaistoon:
noin 7 dl rypsiöljyä
[itselle riitti 5dl pieneen kattilaan]

Pinnalle:
tomusokeria

Riko munien rakenne kulhossa. Lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kestävään pakastepussiin tai tyhjään sinappi- tai ketsuppipulloon
Kuumenna öljy kattilassa [puuhellan sopiva lämpö oli "puoli pesällistä jatkuvasti"]. Upota kuumaan öljyyn teräksinen tai muovinen pyöreä, syvä kauha niin, että kauhan reuna on hieman öljyn pinnan yläpuolella. Pursota taikinaa öljyyn kauhan sisäpuolelle pyörivin ja risteilevin liikkein. Paista vain 2-3 tippaleipää yhtä aikaa. Käännä tippaleivät, kun alapuoli on kauniin ruskea.
Nosta valmiit tippaleivät talouspaperin päälle kuivumaan. Ripottele päälle tomusokeria ennen tarjoilua.






Munkkejakin on pakkasessa (kiitos Äiti), niitä sitten huomenna. Huomenna meinattiin myös avata grillikausi... =) Kivaa vappua!

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kuisti kevätasussa





Lumien sulaessa innostuimme laittamaan kuistin kevätkuntoon. Teimme ikkunoiden alle yli jääneestä lattialaudasta ikkunalaudat, ja tänään kylvin ruukkuihin salaattia, pinaattia, tilliä ja herneenversoja (siis tavallisia ruokaherneitä, jonkun ajan päästä siitä saa vihreitä versoja syötäväksi).

Nyt on juuri tosin ollut täysikuu, kun vanhan kansan mukaan kaikki kasvava pitää laittaa kasvuun mustan kuun jälkeen eli kun kuu kasvaa. Tuo pieni vihreä piispankukan alku on laitettu jo aiemmin oikeaan aikaan, joten vähintään sen pitäisi onnistua =)

Maalasin kenkätelineemme valkoiseksi jämämaalilla, Uulaa sävynä Rajaton. Alun perin teimme tuon kun muutimme ensimmäiseen yhteiseen opiskelukämppäämme, jonkinlainen pieni historia jo silläkin :o

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Pannukahvia kuistilla

Tänään nukuttiin neidin kanssa pommiin perhekerhosta. Eilisen mahakipu-huutopäivän jälkeen tyttö oli niin väsynyt, että nukkui yhdeksään asti, ja itsekin olin nukahtanut uudelleen. Enää kivusta ei ollut tietoakaan, joten vauva kelli tyytyväisenä lattialla sen aikaa kun valmistin itselleni aamupalaa. Kokeilin keittää pannukahvia anoppilasta saadulla Pehtoori-pannulla (ohje keittämiseen täällä). Tuon artikkelin mukaan viisi prosenttia suomalaisista valmistaa kahvinsa nykyisinkin pannulla. Mikä ettei itsekin voisi silloin tällöin tuota tehdä. Maku oli hieman erilainen kuin suodatinjauhetussa kahvissa, tosin kahvikin oli eri merkkistä, vaaleapaahtoista reilun kaupan Gran Palomaria.


Nyt voimmekin kysyä vierailta, haluatteko


...vai pannukahvia?

Terassi saatiin viikonloppuna siivottua jonkinlaiseen kahvittelukuntoon, mutta nyt neidin kanssa menimme puolilämpimälle kuistille ihailemaan kevättä.


Nytpä tuo nukahti taas, kyllä onkin väsynyt. Eli ulkovaatteet päälle, tyttö kaukaloon ja kyläkauppareissulle -->

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Ihana aamu

Muutaman päivän harmauden ja sateen jälkeen tuntui erikoisen kivalta herätä auringonpaisteeseen. Sade on sulattanut lumia kiitettävään tahtiin, ja nyt pääsee ulkohommiin.



Tämän päivän ryhtyminen olisi terassin siivous!







maanantai 15. huhtikuuta 2013

Uusi vanha sohva

Meille tuli olohuoneen sohvaksi vanha 50-luvun sohva uudelleen verhoiltuna. Kävin viime talvena kierrätyskeskuksessa Keuruulla ja löysin sieltä muotoilultaan ihanan sohvan. Päälliskangas siinä oli vaaleanvihreä ja parista kohtaa rispaantunut. Ostin sen kolmellakympillä ja jätin sinne verhoilijalle (Tmi Jyrki Kekälinen).


Illalla menin kotiin ja näytin miehelle kuvaa sohvasta (suttuinen kuva oli otettu omalla erittäin huonolla puhelinkamerallani). Keskustelumme meni suurinpiirtein seuraavasti:

- Kato mitä ostin!

- Ai, näköjään rovion alun.

- Ei, vaan upean sohvan! Siitä tulee täydellinen kun sen verhoilee uudestaan.

- Ahaa...


Tilasin kangasnäytteitä Annalalta ja Sisustus Muovikum:lta. Kriteerinä kankaalle oli kotimaisuus, jollain lailla alkuperäistä tyyliä kunnioittava kuosi ja tietenkin sopiva väri.


Loppusuoralle selviytyivät nämä kaksi... Päädyimme tuohon harmaaseen.


Vein mallipalan verhoilijalle, joka tilasi kankaan ja teki työn. Tuohon meni neljä metriä kangasta, hinnaksi koko paketille tuli n. 300€. Sohvassa on vuodemekanismi sekä alla vuodevaatelaatikko. Myönsi mieskin että hienohan siitä tuli ;) On napakka istua ja käytössä joka päivä <3





lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vuosi raksaamista takana

Tasan vuosi + 2 päivää sitten aloitettiin projekti autotallin alajuoksujen asennuksella, lumen vielä ollessa maassa. Edellisenä syksynä oli jo tehty perustukset molemmille rakennuksille, mutta varsinainen rypistys alkoi sitten viime huhtikuussa. Muuttoon siitä päivästä kului vajaat 11 työntäyteistä kuukautta.

( piti kirjoittaa tämä jo torstaina kun vuosi oli kulunut, mutta unohdin :D ).

Ajattelin listata muutaman asian aikatauluista. Suunnittelun aloitimme helmikuussa -11, ja aikaa sille oli puoli vuotta, kun perustukset haluttiin tehdä jo samana syksynä.

--> Aikaa oli omasta mielestäni liian vähän. Toki tuossakin ajassa ehti talon suunnitella, mutta rakentamisesta lähestulkoon täysin tietämättömänä aikaa meni paljon asioihin tutustumiseen ja käsitteiden selventämiseen. Matkan varrella tietoa on tullut roppakaupalla lisää. Ennen tätä projektia en tiennyt miltä antura näyttää. Nyt osaan tulkita rakennepiirustuksia :-)

Perustukset tehtiin syksyllä: --> Hyvä asia. Tosin ne piti peittoeristää talveksi, mikä aiheutti lisätyötä. Pääsimme seuraavana keväänä kuitenkin jatkamaan heti suoraan, mikä nopeutti kesän aikataulua. Kesäkaudella aloittaessa betoni- ja kiviainesautot olisivat päässeet paikalle vasta tien kuivuttua (=painorajoitusten poistuttua). Aloitus olisi silloin viivästynyt juhannukselle.

Lattia valettiin heinäkuussa. Hyvä ajankohta sinänsä, mutta tänä vuonna oli niin kostea kesä ja syksy, että lattian kuivuminen kesti loppuvuoteen. Vastaavalla mestarilla oli kosteusmittari, joka on hyvä apu kosteuden arvioinnissa. Sään vaihdellessa on hankala luottaa nyrkkisääntöihin siitä, kuinka kauan kuivuminen kestää.

Niin ja se vanha ohje, sentti viikossa, ei oikein enää päde tänä päivänä. Kun kaikkiin lattiakaivollisiin tiloihin laitetaan vesieristys, sillä hetkellä lattiassa oleva kosteus jää eristeen alle. Aikaisemmin, kun vesieristystä ei laitettu, viimeiset kosteudet pääsivät vielä haihtumaan lattialaattojen saumoista ylös. Sentti viikossa-ohjeella meidän lattia olisi ollut "valmis" syys-lokakuussa, kun todellisuudessa tarvittavat kosteudet saavutettiin vasta joulu-tammikuussa.

Muita detaljeja:
Keittiötä ajateltiin alun perin asennettavaksi loppuvuodesta --> toteutus helmikuulla
Kodinhoitohuoneen kalusteet haettiin tehtaalta ehkä 2 kuukautta aiotun jälkeen

Muuttoa suunniteltiin tammikuulle, joulua emme sentään ajatelleet missään vaiheessa...! Muutto viivästyi maaliskuulle. Eli opetus: aina kannattaa varata ainakin pari kuukautta lisäaikaa, koska homma viivästyy kuitenkin. Varsinkin jos saa vauvan projektin aikana ;)

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Aamu-tv:n uhrina: linnunpönttöinspiraatio

Aamuni alkaa monesti vauvan syöttämisellä, ja samalla tulee välillä kanavasurffailtua. Nyt vaihdoin kanavan ykköselle aamu-tv:n aikaan, ja sieltä tuli BirdLife Suomen tiedottajan Jan Södersvedin haastattelu linnunpönttöjen rakentamisesta. Toimittajat myös naputtelivat kasaan pönttöjä lähetyksen aikana.

Siitä lähti inspiraatio, jonka seurauksena pihassamme on nyt asunto myös sini-, hömö-, töyhtö- tai kuusitiaiselle. Tämä syntyi raksalta jääneistä materiaaleista, tosin filmivanerin sijaan katossa on bitumihuopaa päällä. Nyt vain odotellaan asukasta =) Linnunpöntön teko-ohjeet löytyvät täältä.



lauantai 6. huhtikuuta 2013

Puhtaat värikkäät lakanat

Joka kevät on aina yhtä ihanaa viedä lakanat kuivumaan ulos. Sitä tuoksua ei saa mistään muualta <3




Kuivatustilaa on vielä lainattava naapurista, oma 'leveiden asioiden kuivatusteline' on vielä työn alla...

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Vinyylit laatikossa

Sisustuslehdissä näkee välillä kuinka vanhoja viini- ja omenalaatikoita käytetään tavaran säilytykseen. Perunanviljelijöiden suvusta polveutuvana käytin itse kuitenkin perunalaatikkoa. Tämä yksi on spesiaalitapaus, materiaali on jo puretusta hirsitalosta (ponttilautaa makuukamarin katosta). Pappani tekemä, aitoa 50-lukua. Näitä oli vielä tämä yksi jäljellä, sen lajitoverit ovat jo korvautuneet uudemmilla jokavuotisen rasituksen seurauksena. Pesin laatikon ja ladoin vinyylimme sinne. Enää tarvitsee kasata soitin!