lauantai 24. marraskuuta 2012

Saunan suunnittelua

Pari päivää ollaan pohdittu miehen kanssa saunan panelointia. 3" STP-paneelia olis vielä, samoin 4" STP:tä, eli pyöristetyllä kulmalla. Joudutaan joka tapauksessa hommaamaan paneelitavaraa lisää, joten vaihtoehtoja toteuttamiseen vielä on.

Esimerkiksi:

-laittais lämpökäsitellyt lauteet sen 3" kaveriksi, tuon tyyppinen ratkaisu olisi nätti. Tosin meillä seinäpaneelit tulee kuvan saunasta poiketen vaakaan. Lämpökäsitellyissä lauteissa olisi se etu, että niistä ei lähde enää pihkaa ja lämmönjohtavuus on pienempi (laude ei ole niin kuuma istua).

kuva: www.tamminiemi.com

Tai sitten seinään lämpökäsitelty "antiikki hirsipaneeli". Tuo olis 20x145mm, eli aika leveää.

kuva: www.vaarinpuutavara.fi/index.html

Tähän ihastuin myös, tuo tumma ulkonäkö on kiva. Seinät ja lauteet lämpökäsiteltyä haapaa, ikkunanpielet tavallista höylätavaraa.

kuva: www.tamminiemi.com

Lämpökäsiteltyä paneelia löytyis ainakin haavasta ja männystä (http://www.vaarinpuutavara.fi/tuotteet_sauna.html)

Tai sitten ihan kokonaan vaalea sauna

kuva: sunsauna.fi

Että siitäpä sitten valitsemaan, esimerkiksi. Lattia tulee tummalla, lähes mustalla laatalla, saunasta siis tulisi aika tumma jos laittaisi vaan lämpökäsiteltyä. Se olisi kyllä tunnelmallinen jos olisi kokonaan tummakin, kun miettii esim. savusaunoja, vaikkei tuolla toki niin mustanpuhuvaa tulisikaan.

Pintakäsittelyaineillahan (saunasuojat ja vastaavat) saisi vaikka mitä väriä valkoisesta helmiäispigmentoituun, mutta sellaisia meille ei laiteta, en usko ollenkaan niiden hyödyllisyyteen tai tarpeellisuuteen. Aineen valmistaja suosittelee saunasuojakäsittelyä seiniin suojaamaan puuta lialta ja kosteudelta. Likaantumisen osalta luotan laudeliinaan sekä selkänojaan jos haluaa sellaisen laittaa. (esim. postauksen ylin kuva). Selkänoja on sitten yksinkertainen vaihtaa jos se likaantuu niin pahasti ettei lähde pesussa pois, ilman että tarvitsee uusia koko saunan panelointia. Kosteus poistuu saunomisen jälkeen riittävällä tuuletuksella. Saunaa rakennettaessa paneelin taakse ja nurkkiin myös jätetään ilmaraot, joten on ihme jos sen puun jollain konstilla saa pysymään märkänä ja vaurioitumaan.

Saunan pitää olla tosi huonosti tehty tai käyttötapojen tosi vääriä (lotrata puuosia jatkuvasti vedellä ja pitää saunan ovi, mahdollinen ikkuna ja tuuletusräppänät saunomisen jälkeen kiinni) jos se menee miksikään muutaman kerran viikossa - käytöllä. Ja jos noin järjenvastaisesti toimii, siinä vaiheessa saunasuoja ei enää tilannetta pelasta.

Sitä voi ajatella ihan maalaisjärjellä, mikä idea on sivellä saunan seinään akryylipohjaisella aineella (laimennetuksi erikeeperiksikin jotkut sanovat...) pintakalvo ja käyttää tilaa sen jälkeen 80-100 asteen lämpötilassa. Valmistajakin ohjeistaa tuotteen käytön jälkeen esilämmittämään saunan ilman käyttäjiä ja tuulettamaan sen hyvin, heti saunomaan ei saa mennäkään. Eivät sentään rohkene väittää että tuo olisi täysin haitatonta. Tätä tekstiä voisi jatkaa esimerkiksi ympäristön kemikalisoitumisesta ja sen vaikutuksista terveydelle, mutta ehkäpä tämä riittää tältä erää...

Rakentamisessa ja remontoinnissa myydään kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta, ja tämä kuuluu luokkaan ' tarpeeton, mutta voimakkaalla markkinoinnilla tavaksi muodostunut '. Hyvä brändi, ja kauppahan myy sitä mistä saa rahaa, oli se oikeasti asiakkaalle tarpeen tai ei...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti