Lähtökohtana suunnittelulle oli neljä tulisijaa yhden piipun ympärille (puuhella, leivinuuni, kiuas ja pönttöuuni) sekä umpikuisti. Aikamme kateltiin valmiita pohjia, mutta nopeasti huomattiin että niistä on meille lähinnä ideapankeiksi, ja omalla luonnoksella mennään. Hahmoteltiin se siis ruutupaperille ja lähdettiin kiertämään taloedustajia.
Jotkut suurelementtitalot putosivat soittokierroksen perusteella heti koska halusimme eristykset puukuituvillalla, yksi myös tipahti myyjän asenteen vuoksi. Talopaketeista kilpailutimme neljä, kaksi suurelementtiä ja kaksi pre-cut-vaihtoehtoa.
Honkatalot: Pre-cut. Kattava tarjous, kaikkein laajin näistä neljästä. Laatua. Arkkitehti piirsi luonnoskuvat, niistä maksoimme (tehdas olisi maksanut kauppojen syntyessä). Ovat kehittäneet hengittävän ekopuutalo-rakenteen (myyvät niitä ja hirsitaloja), siitä plussaa. Kävimme katsomassa tutun mökkiä minkä olivat toimittaneet, sen perusteella olisimme voineet ottaa. Hinta kuitenkin ratkaisi.
Puutalokymppi: Suurelementti. Erittäin hyvä palvelu, Jyväskylän myyjä tosin oli sillä hetkellä todella kiireinen ja saimme sovittua tapaamisen vasta reilun viikon päähän yhteydenotosta. Heillä on vaihtoehto toteuttaa eristeet Vitalin villalla. Vitalin tehtaan palo tuli juuri tarjouskierroksen aikaan, mutta myös Ekovilla olisi heidän puolestaan onnistunut. Tehtaalle soittaessa puhelimessa oli palvelualttiita ihmisiä, kaikkiin kysymyksiin sai vastaukset. Olivat tosin nihkeitä tekemään mitään luonnoskuvia ilman kauppaa, mutta saimme ne kuitenkin, ja pystyimme niillä vertailemaan tarjouksia paremmin.
Lappli: Toinen maalisuoralla olleista, suurelementti. Hyvä vaihtoehto. Yksi häiritsevä asia oli, että yläpohjaan ei olisi saanut muuta kuin muovin, oli kuulemma Ekovillalta tullut tieto. Muut tarjouskilpailun talotehtaat käyttävät kuitenkin ilmansulkupaperia myös yläpohjassa. Tosin, Ekovillan X5:ssa ja Termexin paperissa käsittääkseni on molemmissa muovivahviste mukana, mutta mainostavat molemmat niitä silti hengittävänä rakenteena. Lapplin myyjä soitteli perään eniten, olisi halunnut kaupat todella. Päädyimme kuitenkin pre-cut-malliin.
Mittava Koti: Pre-cut. Ensimmäinen miltä pyydettiin tarjous, ja tähän päädyttiinkin. Edullinen. Emme ottaneet pystytystä emmekä saunaa, portaita jne. joten kokonaishinta jäi aika alhaalle. Hankitaan ne sitten paikallisilta toimijoilta. Myös eristeet hankitaan itse, heiltä ei puukuidulla saanut. Saa nähdä kuinka lähelle laajempia paketteja kokonaishinta nousee.
Asiakaspalvelu Mittavalla on ainakin tähän asti ollut erinomaista, ja nopeaa, mikä on meille tärkeää syksyn ja pakkasten lähestyessä. Asiakkaan toiveita kuunnellaan niin pitkälle kuin rakennusteknisesti on mahdollista, ja yleensä lähes asia kuin asia, samana päivänä tulee jo vastaussähköposti että asia on hoidossa tai hoidettu.
En voi tosin muidenkaan kilpailuttamiemme asiakaspalvelua moittia. Omasta luonnoksesta piirrettäessä maksu siitä vaihteli. Kaikilta en kysynytkään, mutta Ainakin Honkataloilla, Herralataloilla ja Jukkatalolla tulee lasku jo luonnosten piirtämisestä, usein kyllä se sitten hyvitetään jos ostaa talopaketin. Mittavalla, Lapplilla ja PT10:lla suunnittelu menee tehtaan tappioksi jos kauppoja ei synny.
Jos aloittaisimme nyt alusta, niin ihan ensimmäisenä menisimme suoraan arkkitehdin puheille ja viilaisimme omasta luonnoksesta ”täydellisen” -> sen kanssa pyydettäisiin tarjoukset. Suunnittelu tuntuu kalliilta (about 1000€ arkkitehdin tekemästä luonnoksesta), mutta on loppujen lopuksi vain pieni osa kokonaishintaa. Kunnollinen suunnittelu säästää mahdollisesti hukkaneliöitä, ja hermoja!
Tosin, kun ravattiin omien luonnosten kanssa eri myyjien luona, saatiin jokaiselta myös hyviä ideoita pohjaratkaisun toteuttamiseen. Niitä kaikkia ei luultavasti olisi toteutettu, jos työstämässä olisi ollut vain yksi arkkitehti.
Tähän sitten päädyimme:
Julkisivut, kuva on tehty dwg-tiedostosta, siksi outo väritys. Väri siis oikeasti keltainen, puitteet valkoiset.
Sittenpä alakerta. Keittiön halusin avoimen keittiö-oh-tilan sijaan omana huoneenaan useammastakin syystä. Suurimman osan ajasta ovi tulee varmasti olemaan auki, mutta: Jos mies paistaa kalaa niin voi sulkea oven eikä tuu (allergiseen) nenään tuoksut. Samoin leivinuunia ja hellaa lämmittäessä lämmön siirtymistä yläkertaan voi paremmin säädellä. Kun joku käyttää monitoimikonetta/sähkövatkainta/meidän äänekästä astianpesukonetta, ei koko olohuone kärsi ääniterrorista. Ja toisinpäin: ruokaa laittaessa ei ole pakko kuunnella esim. päällä olevaa telkkaria. Etenkin jos sieltä sattuu tulemaan urheilua, allekirjoittanut on hyvin iloinen mahdollisuudesta laittaa ovi kiinni :D
Yläkerta. Vessaan tulee tila kattoon asennettaville pyykkinaruille, mikä on aiemmassa asumuksessa hyväksi havaittu ratkaisu. Varastotilaa tulee reilusti "kylkiäisiin", saa nyt vaan nähdä kuinka paljon tilaa iv-putket siitä vievät. Toinen makuuhuone jäi ihan hullun isoksi, yli 20 neliöiseksi, pienempikin olisi meille riittänyt. (Niin, ihan alun perinhän suunnitelmissa oli vain palttiarallaa 100m2 talo, mutta niin se sitten vähän paisui...!) Huoneen koko aiheutti ongelmia ikkunoiden suhteen. Rakentamismääräyskokoelma kertoo, että asuinhuoneen ikkunan valoaukon (lasin) pitää olla vähintään 10% huoneen lattiapinta-alasta. (Ilmeisesti joissain kunnissa rakennusvalvonta soveltaa määräystä niin, että karmitkin lasketaan pinta-alaan, mutta kuitenkin). Esimerkiksi 50-luvun rintamamiestalon normi 120x120 ikkuna riittäisi nykyään ainoana ikkunana vain reilun 10 neliön huoneeseen. Jouduimme suurentamaan ikkunoita aiotusta jotta saisimme määräykset täyttymään (heh, sekä rakennusvalvonnasta että kavereilta on tullut kommenttia etteivät tiedä ketään joka olisi halunnut liian pieniä ikkunoita, päinvastoin kyllä...). Ikkunoiden pohtimiseen käytin useita (uskallanko sanoa että jopa useita kymmeniä...) tunteja, useita keskusteluja ja useita pään kääntyilyjä auton ikkunasta. Pohjanmaalla reissatessa ideoita haettiin kaksfooninkisten ikkunoista, Itä-Suomen puolella näin jopa neliosaisen hienon ikkunan ilman ristikoita (meille tulee nyt lähinnä 2-3-osaisia) Kaikkein eniten kattelin kuitenkin rintamamiestaloja, on ne vaan niin ihania. Yläkerran 20m2 makuuhuone oli varsinainen painajainen, sen ikkunoista väännettiin miehen kanssa pitkään ja kyseltiin mielipiteitä eri vaihtoehdoista työkavereita myöten. Lopputulos näkyy julkisivukuvissa. Onpahan ainakin ikkunanpesua... nimim. nykyisen asunnon ikkunat oon kerinnyt pestä vain kerran vuodessa:P
Leikkaus. Katto toteutetaan kattokehillä, huoneiden ja kylkiäisten väliset seinät eivät ole kantavia. Yläpohjassa 500mm villaa (vaatimus väh. 450), muuten eristeet vuoden 2010 määräysten mukaan. Seinissä 225mm ja välipohjassa 100mm villaa, alapohjassa 200mm styroksia. Kylkiäisten seinissä 175mm villaa, toteutus puolilämpimänä rakenteena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti