sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Lautalattia, osa 3: Sahaus

Tällä viikolla on vietetty kolme päivää sahalla (hyvä käyttötarkoitus talvilomalle). Päätimme tehdä lattialaudoista kuitenkin 4-tuumaisia (~10cm) 3" sijaan, näin saamme isommatkin puut hyödynnettyä paremmin. Sahuri tekee keskelle pelkan josta siivuttaa laudat vaakasuuntaan, ja niiden yli jäävästä puusta tehdään lautoja sitten, jos puusta riittää. Kuitenkin niin, että sydänpuuta ja pintapuuta ei tule samaan lautaan vääntyilyriskin vuoksi. Lopusta puusta tehtiin rimoja yms. mitä puusta tulee ja mitä tarvitaan.

Kuva: http://www.puuproffa.fi/arkisto/sahaustavat.php

Tamminiemen Sahalla ja Höylällä sahauksessa ei tarvita perämiestä ollenkaan, tukit tulee annostelupöydältä hydraulisesti yksi kerrallaan sahauslinjalle, sahauksen jälkeen pinnat tippuvat toiselle puolelle ja valmiit tavarat vastaanottopöydälle, josta voi taapeloida omaan tahtiin. Varsin leppoisaa siis verrattuna perinteisempään sahaukseen. Nyt meitä tosin oli kaksi taapeloimassa, yksin homma olisi ollut huomattavasti totisempaa. Lisätietoa sahalinjasta löytyy Tamminiemen sivuilta, sekä videoita tästä.


Jätettiin suurin osa tavarasta paikan päälle katosten alle kuivumaan. Vain autotallin ruodelaudoiksi tulevat 25x100 laudat sekä erä sekalaisia muita tuotiin itelle kuivumaan. Paikan päälle jääneet saavat kuivaa ulkona katoksessa kevään ja kesän, ja loppukesästä sitten höylätään. Lattiaan lattiaponttia (mänty) ja kattoihin ja joihinkin seiniin paneelia (kuusi).Tässä sitä 6" lautaa. Että on kaunista!
Toisena sahapäivänä mulle tuli ajatus tehdä kuitenkin olohuoneeseen leveämpää lattiaa. Kattelin tukeista tulevia leveitä siivuja ja mietin että mitä jos meille tuliskin osaan taloa sitä leveempää mitä joskus myös pohdittiin... Hetken mietin ja lopulta päätin että tuo ajatus ei kyllä jätä rauhaan jos sitä ei toteuta. Pikainen puhelinneuvottelu miehen kanssa ja sen jälkeen liveneuvottelu sahurin kanssa, minkä seurauksena meidän olohuoneen ja eteisen laudoiksi tuleekin nyt leveämpää 6" eli noin 15cm leveää lautaa.Vielä oli tukkeja sen verran jäljellä että kerkisi tehdä tarpeeksi =) Tehtiin varalle vähän enemmänkin, noin 50m2 varten on nyt sitä tavaraa, oh-eteinen on noin 30m2 eli luultavasti kuistikin tehdään siitä. Katellaan nyt...! Sahuri laski että kokonaisuudessaan lattiamateriaalia on noin 150m2 (kun tarve on n. 130m2), eli hyvältä näyttää, on vara tulla vähän hävikkiä.

Katto- ja seinäpaneelit tehdään myös siitä 4" leveästä laudasta, on vain ohuempaa (ennen höyläystä 19mm). 3" paneeliakin tehtiin jonkun verran. Alunperin laskin sitä vain kuistin sisäpanelointiin ja rappukäytävän seiniin, mutta tehtiin lopulta melkein kaikki pieniläpimittaiset kuuset sitä, ja muistakin reunoista jos järkevästi sai. Mut se on mun lempparia, eli ei haittaa yhtään, hyvä vaan =D

Taisin aiemmassa kirjoituksessa sanoa että kaikki tehdään kolmituumaisesta... niin se mieli muuttuu, hehe... Mies rupes jo lauleskelemaan biisiä "Tuuliviiri"...
Ekan päivän saldoa. Oikealla on tuppeen sahattua lautaa (laudan reunoja ei sahattu pois), joka jätetään nyt kuivumaan ja sahataan myöhemmin autotallin rimalaudoituksen rimoiksi (40mm leveiksi). Keskimmäiset 4" paneeliaihiota ja vasemmalla 3" paneeliaihiota. Ei kauheen selkeästi näy näin yleiskuvasta, mutta voitte kuvitella.

Kolmannen päivän saldo, oikealla 2 taapelia 4" tuuman lattialautaa ja takana 6" lattialautaa.Sama 6" laudoilla.
Täähän näyttää jo melkein valmiilta lattialta.

2 kommenttia:

  1. Piti tulla kurkkaamaan, kun olit kommentoinut blogiani. Lattiajuttuja täälläkin näemmä! Aika mielenkiintoista, enpä ole hirveästi miettinyt lankkujen sahaamista aikaisemmin. Puulattia on kyllä ihana!

    Jään seurailemaan. Tällaiseen suhteellisen uuteen blogiin on helppo hypätä mukaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, joo se on aikas ihana! Tulee tähän taloon olkkariin, makkareihin ja kuistille.

    VastaaPoista