torstai 17. toukokuuta 2012

Värin valintaa


Helatorstai, ihana ARKIVAPAA =), ja loistava tilaisuus suunnitella talon tulevaa väriä. Olen viimeisen vuoden katsellut talojen värejä aina ohi kulkiessa, ja tässä on yksi sellainen rakennus joka näyttää kauniilta missä valossa vaan, kesällä ja talvella.Ostin vernissaa (keitettyä pellavaöljyä) ja erilaisia pigmenttejä, maavärejä ja myös vähän ärhäkämpiä sävyjä, kaikki siis jonkinlaisia keltaisia, sen värinen talostamme tulee.

Tuossa pigmentit, joita käytin, vasemmalta tumma kromioksidinkeltainen, kultaokra ("perinteinen" keltamullan väri), keltamulta priima (kirkkaampi keltamulta, myös maaväri) ja titaanivalkoinen.


Ylempi rivi keltamulta priimaa, alempi kultaokraa. Sekoitin ensin pelkkää värillistä pigmenttiä vernissaan ja laimensin sitä sen jälkeen titaanivalkoisella 1:1, 1:2 jne.


Omaa silmää miellyttää enemmän nuo kirkkaammat ja voimakkaammat värit, mutta oma silmä huijaa. Kuvassa naapurin talo, joka näyttää selkeästi keltaiselta, vaalealta tosin mutta kuitenkin.
Sitten kun vertaa lähempää, niin eipä se niin keltainen pienessä värinäytteessä ollutkaan. Talon väri on itseasiassa lähinnä vaaleinta maaväriä mihin asti jaksoin vaalentaa.

Vasemmalla tumma krominkeltainen, keskellä kultaokran ja tumman krominkeltaisen sekoitus 1:1, oikealla kahden maavärin, kultaokran ja keltamulta priiman sekoitus 1:1. Sävyt näyttävät tuossa vähän kirkkaammmilta kuin luonnossa.
Tässä laudanpätkiin maalatut vaihtoehdot. Vasemmalla on pelkkää kultaokraa, seuraavassa kultaokran ja keltamulta priiman sekoitusta 1:1. Väripigmentti/valkoinen suhteet ovat noin 1:4 - 1:5.

Seuraavan laudan alaosa on pelkkää tummaa krominkeltaista, yläosa kromia ja priimaa suhteessa 1:2. Seuraavat laudat samaa sekoitusta suhteessa 1:3 ja 1:4, viimeinen ennen valkoista lautaa pelkkää keltamulta priimaa. Tuo 1:3 johtaa tällä hetkellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti