keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Keittiösuunnitelma ja jääkaappiäänestys

Voi jee, meille tulee keittiö Puuhuone Nurmiselta... Ollaanpa aika innoissamme! Vaneria, umpipuuta, ovissa rimalevyä (kimpilevyä), puutasot. Eli puuta kaikki muu paitsi laatikoihin metallikiskot, jotka liukuvat pehmeästi kiinni.

Alun perin oli suunnitelmia muiltakin keittiöliikkeiltä, oltiin kiinnostuneita esimerkiksi Kustavin puun Regatta- mallistosta, kuvaa alla. Valkoinen vanhan näköiseksi käsitelty pinta. (kuva: kustavinpuu.fi)


Itse haaveilin myös ruotsalaistyylisistä keittiöistä, kuten näistä Kvänumin ihanuuksista (kuvat kvänum.com). Olen aivan hulluna esimerkiksi kehyksiin, jotka näkyvät ovien välissä tuossa ensimmäisessä kuvassa. Toisessa kuvassa viehättää tuo värikylläisyys, tykkään väreistä. Mies ei puoltanut... =) Enkä mäkään tosissani, saattas olla että kyllästyis myöhemmin, ainakin jos laittaisi koko keittiön värikkääksi 70-luvun tyyliin. 50-luvun retron oloisesta keittiöstä tykkään myös, alla vaaleanvihreänä.


Keittiöstämme teemme 50-luvun henkisen, ei kuitenkaan liian orjallisesti. Jos talo olisi vanha, esim. 40-50-luvulla rakennettu, laittaisimme sinne sileää ovea/juuri sellaista mitä ne alun perin olivat, mutta nyt kun tehdään uutta niin "on sallittua" laittaa vähän vapaammin. Meille tulee sileä ovi kehyksillä, eli yhdistelmä eri tyyleistä. Kuvista näkyy.

Hormin viereinen seinä


Eteisen viereinen seinä
Ikkunaseinä

Ikkunaseinä jätettiin vähän avarammaksi, ettei tule liian täyteen ahdettu huone. Olisi myös rikos laittaa tuollaisen retrojääkaapin päälle kaapistoja... Mikro kenties avohyllylle pakastimen päälle, tai sitten ikkunan eteen tasolle. Nyt sille ei ole varsinaista paikkaa missään. Kaappiin ei haluttu laittaa, koska vie kaappitilaa, ja työtasolle ei myöskään, pitää olla sellasessa paikassa ettei sen eteen tule laskettua mitään. Nykyisessä asunnossa mikron oven edusta toimii epäkäytännöllisenä leivänvoitelupaikkana, so not.

17 neliön huone ei olekaan enää niin tilava mitä sitä ajatteli alussa, leivinuuni (tullee kyllä lyhyempänä 4 leivän uunina) ja hella vievät paljon tilaa (myös työskentelytila edessä), ja ruokapöydän pitää mahtua kunnolla. Jos oltais saatu ajatus ajoissa, oltaisiin kenties laitettu leivinuunin "mötikkäosa" olohuoneen puolelle ja pelkkä suuluukku keittiöön. Tulisijojen perustukset oli kuitenkin jo siinä vaiheessa valettu kun tämä tuli mieleen ;)

Keittiömme lattiaksi tulee mustavalkoinen shakkiruutulattia joko linouleumista tai laatasta. Linoleumi (pellavaöljyä, hartsia, kalkkikiveä, puu/korkkijauhetta + väriä) olisi pehmeämpi alusta, astiat eivät rikkoutuisi ihan niin helposti pudotessa. Ja jalat eivät väsyisi ruokaa laittaessa kuten saattaa käydä kovalla laattalattialla. Tämä perustuu tosin lähinnä omiin seisomatyökokemuksiini, eihän keittiössä 8 tunnin työpäivän mittaisia aikoja yhtämittaa seistä. Paitsi jos kävelen ensin päivän töissä kiven päällä ja sitten vielä kotona, njoo... Laatta olisi helppo pitää puhtaana ja kestäisi paremmin vettä. Täytyisi vaan laittaa tummahkot saumat ettei niissä näy lika. Mietinnässä molemmat edelleen.

Tulisijoiksi valkoiseksi rapattu leivinuuni sekä puuhella harmailla luukuilla, vai mikä sen värin nimi nyt on, alumiini tms. Luukut tulevat käytettyinä vanhasta hellasta. Induktioliesi rosterisena. Kaapistojen väriksi laitetaan todennäköisesti vaaleanharmaa.

Jääkaapiksi tulee SMEG =)))) Värivaihtoehtoja punnitaan, joku voimakas sen täytyy olla. Vaihtoehtojahan tuolta Smegin sivuilta löytyy, on pinkistä ja oranssista kerman ja pastellivärien kautta italianlippuun. Valkoinenkin kävi mielessä mutta hylättiin pian, musta taas on liian moderni tähän keittiöön, vaikka muuten tosi hieno.

Siispä nyt kysyn teidän lukijoiden mielipidettä jääkaapista, nämä kaksi kun pääsivät loppusuoralle:

Kumpi väri?4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä hyvältä! En tiennytkään että se leivinuuni rapataan valkoiseksi enkä muistanut tuota lattiaa. Mahtavaa. :)
  -Kiki-

  VastaaPoista
 2. Jep valkoiseksi olis tarkoitus se laittaa, täytyy vaan toivoo että hormi vetää eikä tuu savut sisälle kovin usein, ettei tarvi kauheesti puunailla sitä valkoista puhtaaksi =)

  VastaaPoista
 3. Suunnitelmat kuulostaa hienoilta! Minäkin olen noita Kvänumin keittiöitä ihastellut, mutta tuolla näytti olevan yhtä hienoja.

  Äänestin keltaista kaappia. Se on vaan niin ihanan pirteä! Minäkin haaveilen Smegistä.

  VastaaPoista
 4. Olipas yllättävän tasainen äänestystulos! Päädyttiin *keltaiseen*, joka on nyt laitettu tilaukseen. Saapunee tässä jossain vaiheessa, pidetään väliaikaissäilössä siihen asti kun keittiön vuoro on valmistua.. :>

  VastaaPoista