perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ruokaa hellalla

Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa miten puuhellan uuniosasto toimii. Tein kaalilaatikkoa höystettynä punaisilla linsseillä. Ensin lämmitin hellan ja keitin kaalit, sipulit ja muut aineet pehmeiksi tulella.

Uunin etuosassa lämpöä oli leivinuunin lämpömittarin mukaan 125°C ja takaosassa 140°C. Ei siis mitään kamalan korkeita lämpöjä, verrattuna leivinuuniin, jossa lämpö kohoaa ainakin 300°C. Mutta pinnat ruskistuivat, ja aikaakaan ei mennyt liian kauaa, kun ainekset olivat jo osittain kypsiä. Puolitoista tuntia paistoin, sitten syötiin ja jätin vielä loput jälkilämmölle. Kolme vuokaa mahtui hyvin paistumaan.

Täytynee vielä testailla minkälaisella puumäärällä ja lämmitystavalla saisi korkeamman lämmön, kenties eri lämpöarvon omaava puukin vaikuttaisi (nyt kun tuolla meni sekalaista rakennuspuujätettä).

Keittiössä lämpötila nousi 25 asteeseen, ja se vaikutti myös talon lämmitykseen: ilmanvaihtokone ilmoittaa talosta pois lähtevän ilman lämpötilaksi keskimäärin 22°C (ilman puulla lämmittämistä 20 tai 21°C). Mikä taas tarkoittaa, että kun lämpötila on yli termostaatilla säädetyn, maalämpöpumpun ei silloin tarvitse pyöriä (muuta kun veden lämmitystä varten). Pienentää kivasti sähkölaskua tämäkin =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti