lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vuosi raksaamista takana

Tasan vuosi + 2 päivää sitten aloitettiin projekti autotallin alajuoksujen asennuksella, lumen vielä ollessa maassa. Edellisenä syksynä oli jo tehty perustukset molemmille rakennuksille, mutta varsinainen rypistys alkoi sitten viime huhtikuussa. Muuttoon siitä päivästä kului vajaat 11 työntäyteistä kuukautta.

( piti kirjoittaa tämä jo torstaina kun vuosi oli kulunut, mutta unohdin :D ).

Ajattelin listata muutaman asian aikatauluista. Suunnittelun aloitimme helmikuussa -11, ja aikaa sille oli puoli vuotta, kun perustukset haluttiin tehdä jo samana syksynä.

--> Aikaa oli omasta mielestäni liian vähän. Toki tuossakin ajassa ehti talon suunnitella, mutta rakentamisesta lähestulkoon täysin tietämättömänä aikaa meni paljon asioihin tutustumiseen ja käsitteiden selventämiseen. Matkan varrella tietoa on tullut roppakaupalla lisää. Ennen tätä projektia en tiennyt miltä antura näyttää. Nyt osaan tulkita rakennepiirustuksia :-)

Perustukset tehtiin syksyllä: --> Hyvä asia. Tosin ne piti peittoeristää talveksi, mikä aiheutti lisätyötä. Pääsimme seuraavana keväänä kuitenkin jatkamaan heti suoraan, mikä nopeutti kesän aikataulua. Kesäkaudella aloittaessa betoni- ja kiviainesautot olisivat päässeet paikalle vasta tien kuivuttua (=painorajoitusten poistuttua). Aloitus olisi silloin viivästynyt juhannukselle.

Lattia valettiin heinäkuussa. Hyvä ajankohta sinänsä, mutta tänä vuonna oli niin kostea kesä ja syksy, että lattian kuivuminen kesti loppuvuoteen. Vastaavalla mestarilla oli kosteusmittari, joka on hyvä apu kosteuden arvioinnissa. Sään vaihdellessa on hankala luottaa nyrkkisääntöihin siitä, kuinka kauan kuivuminen kestää.

Niin ja se vanha ohje, sentti viikossa, ei oikein enää päde tänä päivänä. Kun kaikkiin lattiakaivollisiin tiloihin laitetaan vesieristys, sillä hetkellä lattiassa oleva kosteus jää eristeen alle. Aikaisemmin, kun vesieristystä ei laitettu, viimeiset kosteudet pääsivät vielä haihtumaan lattialaattojen saumoista ylös. Sentti viikossa-ohjeella meidän lattia olisi ollut "valmis" syys-lokakuussa, kun todellisuudessa tarvittavat kosteudet saavutettiin vasta joulu-tammikuussa.

Muita detaljeja:
Keittiötä ajateltiin alun perin asennettavaksi loppuvuodesta --> toteutus helmikuulla
Kodinhoitohuoneen kalusteet haettiin tehtaalta ehkä 2 kuukautta aiotun jälkeen

Muuttoa suunniteltiin tammikuulle, joulua emme sentään ajatelleet missään vaiheessa...! Muutto viivästyi maaliskuulle. Eli opetus: aina kannattaa varata ainakin pari kuukautta lisäaikaa, koska homma viivästyy kuitenkin. Varsinkin jos saa vauvan projektin aikana ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti