keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Lattian valu

Meillä on lattia!!! =))) Alkuviikko valmisteltiin, tänään valettiin.

Siinä on putkiasentajan laittamat kodinhoitohuoneen lattialämmitysputket, takaseinällä keskellä käyttöveden jako ja oikealla lattialämmityksen jakotukki. Lattiakaivot on jo laitettu valmiiksi oikeaan korkoon kuivabetonilla. Alaosassa näkyy myös saunan ja pesuhuoneen välisen seinän paikka, sille tehtiin laatanvahvennos styroksiin. Väliseinän (kantava väliseinä) päällä ja taivutettuna styroksin päälle on bitumikermi estämässä radonin nousua betonilaatan saumoista. Lämmitettiin sitä vähän toholla niin taipui paremmin kiinni harkkoon ja styroksit sai tarkemmin paikoilleen.


Tuossa valkoinen putki on suojaputki sähköhellalle, se on ainoa sähköpiuha joka meillä tulee valun alle.Niin, ja maalämpömiehet kävivät taas. Tällä kertaa saapuivat suoraan tontille ilman minkäänlaista varoitusta ;) Hyvä joka tapauksessa että oltiin paikalla, saatiin näytettyä missä syksyllä talosta vedetyt suojaputket ovat (maan alle hautautuneina). Ei taas hetkeen muistanutkaan miten kivaa on lapioida savea... Nyt siis miehet laittoivat aiemmin poraamansa kallioreikään vesijohtoputkea, jossa on pohjassa paino pitämässä sen alhaalla. Tuossa kuvassa näkyy kaksi putkea, toisessa lämmönsiirtoneste menee ja toisessa tulee lämpimämpänä takaisin. 


Vedentuotto kaivossa oli niin kova, että kun putket yhdistettiin ja kaivon teräsputki katkaistiin vähän alemmas suojaputken tasalle, kaivosta alkoi tulla vettä yli. (putki ei saa nousta kun mennään talosta kaivolle päin, ettei sinne muodostu ilmataskuja). Vettä tulee siis jatkossakin yli koko ajan liruttamalla. Kuulemma vaan parempi että vesi vaihtuu, ja suodattuuhan se sitten taas pohjavedeksi kun imeytyy maahan. Salaojaputki ja hiekkaa sinne nyt laitettiin, täytyy vielä päältä eristää nuo putket. Tuon suojapömpelin saa sitten peittää maalla tai jättää näkyviin, miten haluaa. Voishan sen kannen jättää näkyviinkin, että saa välillä kattoa mitä systeemille kuuluu =)Sähköasentajamme eli toinen timpurimme alkoi laittaa autotalliin sähköjä, voi että oli niin kiva ottaa siitä ensimmäiset sähköt sirkkeliin =) Sähkökaapistahan virta tähän mennessä on otettu, mutta tämä on nyt jo "oikea" käyttöpistorasia =)
No niin, sitten valua. Seiskalta tuli auto ja olohuoneesta lähdettiin liikkeelle. Koko talo valettiin yhdestä oviaukosta. Lattialämmitysputkissa pidettiin ilmanpaine päällä valun ajan, olis sitten nähnyt jos olis ollut vuotoja putkissa.


Joku nuorempi lukija saattaa muistaa, kun Muumit-sarjassa iso viidakkokäärme tuli siniseen taloon sisälle. En vaan voinut välttyä samalta mielikuvalta nyt... :P Se piirrossarjan käärme tais kyllä olla jonkun värinen, tämä on ihan perus harmaa. Ja siinä sitten valmista. Tuossa näkyy hyvin kahden lattiatason erotus, taustalla kuisti jossa myös alempaa tasoa. Alemmat osat valettiin raakavaluna, niitä ei tarvinnut liipata niin supersileäksi, perustasaiseksi vaan. Puulattian pohjaa lähdetään siihen rakentamaan sitten myöhemmin, näillä näkymin lokakuulle menee että laatta on kuiva.Keittiöön ja kylppäriin tulee lattiamateriaaliksi laatta tai vastaava, ne on liipattu sileäksi. Timpuri teki hienosäädön ja kaadot.


Tähän tulee pönttöuuni ja piippu, oikealle puolelle leivinuuni ja hella. Seuraava mitä siihen laitetaan päälle on laasti ja aletaan taas muurata ylöspäin.


Tehtiin eilen illalla yli jäävälle kuralle pihalaattamuotteja yli jääneestä XPS-eristeestä ja puusoiroista, vähän terästä myös sisään vahvistukseksi. Pitkän päivän jälkeen alettiin miehen kanssa jo riitelemään muottien oikeanlaisesta tekotavasta, ja päätettiin jatkaa niin että kumpikin tekee omansa. Alko heti sujua paljon paremmin =P. 35 kpl 5cm laattaa, kaikki täyttyivät. Betonia jäikin vielä, ei tosin yhtään liikaa, hitusen vaan. Tarve oli 10,95 m3, tilattiin 11,5 m3. Ollaan todettu että kun tarpeen laskee tarkkaan niin tuo puolikas yli riittää, meillä ainakin on toiminut tähän mennessä. Autossa oli vielä oma varansa, päivän ekalle lastille varaavat 400 litraa yli mitä menee hukkaan esim. valmistelujen aikana. Betonimiehen mukaan joskus lattiastyroksit painuvat sen verran että kuraa menee enemmänkin ylimääräistä (jos alusta on jäänyt epätasaiseksi).


Betoniauto oli pari tuntia, ja puolenpäivän jälkeen homma oli valmis. Iltapäivä meni nukkuessa, jotakuinkin ponnistus oli sekä henkisesti että fyysisesti. Illalla sitten vähän vielä maalailtiin.

Huomenna olis sitten ulkoverhouksen aloitus. Ollaan jotain lautoja jo valmiiksi maalattu, mutta suurin osa on maalaamatta. Piti kaikki muka maalata ennen seinään lyömistä, me mitään keretty... Sitten vinkkinä pre-cut rakentajille, jotka ottaa talotoimituksen kauan ennen pystytystä, esim. talvella, ja taapeloi tavaran välillä odottamaan: pitäkää järjestys. Laittakaa ylös kaikki, mitä missäkin pinossa ja taapelissa on, vaikka olis kuinka kiire saada niput auki. Merkatkaa myös pinot hyvin, me merkattiin osa jopa lauta kerrallaan. Helpottaa hommaa huomattavasti sitten kokoamisvaiheessa.. Meidän firma ainakaan kun ei merkkaa lauta/palkkipinon sisältöä kuin pinon pariin päällimmäiseen lautaan tai ulkopahviin, ja esim. nämä ulkoverhouslaudat oli kaikki samassa paketissa ilman merkintöjä. Verhouksen tekijöiden työ nopeutuu paljon kun samaa mittaa oleva tavara on samassa paikassa.
3 kommenttia:

  1. Jopas on taas tapahtunut!

    VastaaPoista
  2. No kyllä! Tuota kuivatellaan sitten kolme kuukautta, kuukauden päästä saisi laittaa lämmöt päälle (jos ollaan hommattu maalämpöpumppu siihen mennessä).

    VastaaPoista