sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Märkäpuhallus

Viikolla tuli ikkunarahti ja keskiviikkona timpurit laittoivat ne kiinni. Kun ikkunat laitettiin ennen villoja, ne sai ruuvattua (ala-ja yläreunasta) paikalleen, lisäksi laitettiin uretaania tiivistämiseen. Tosin ne piti sitten suojata hyvin, joten muovitettiin vielä puhallusta edeltävänä iltana nuo umpeen. Märkäpuhalletun Ekovillan liima-aine lähtee ikkunoista ihan pesemällä, mutta puhaltaja suositteli suojaamaan ikkunat niin pääsee vähemmällä. Ja oli hyvä suojata, kuten kohta käy ilmi. Torstaina tulivat villamiehet puhaltamaan, tässä alakerran sekä yläkerran varaston seiniä pohjauksen jälkeen. 175mm tulee nyt ensin puhalluksena, kun se on kuivanut niin koolaukset ja vielä 50mm villaa päälle. Laitetaan se 50mm todennäköisesti levynä kun nyt sitä saatiin, silloin ei tarvitse laittaa sähköjohtoja suojaputkiin.

Konerikon takia puhaltajat kerkisivät tekemään vain pohjauksen ja jatkavat ens viikolla. Alun perinkin oli tarkoitus että tehdään päivän aikana kahdessa osassa, jotta seinänvierusta ehtii vähän kuivahtaa ennenkö siihen tulee uutta päälle. Nyt kuivaa vähän enemmänkin =) Ja todellakin hyvä että ne suojat ikkunoissa on, muuten pitäisi pestä ikkunat moneen kertaan.

Aika hötöä tuo on, eikä ollenkaan niin märkää kuin nimen perusteella voisi kuvitella. Sen verran kosteaa että pysyy seinässä ja kuivaa siihen. Tiiviin eristeen tekee, lopputuloksessa ei ole rakoja. 
Timpurit pitävät kahden viikon paussin, ja sinä aikana ykkösprioriteettina olisi saada talo maalattua. Kun meille tulee rimalauta, maalataan ensin pohjalauta irrallaan tai seinässä, sitten laitetaan rima päälle valmiiksi maalattuna ja maalataan vielä toinen kerros koko systeemin pintaan. Tämä toinen kerros on sitten ens keväänä, tai joskus kun ehtii =) Ajan myötä laudat elävät, ja jos ei maalattaisi sitä rimojen alle jäävää osaa ensin, myöhemmin maalaamatonta puunväristä osaa tulisi esiin. 

Ulkoverhouksen pohjalauta on lähes kaikkialla laitettu, kuvia tulee myöhemmin... ;) Nyt vaan paljon poutakelejä. Voi olla toiveajattelua, nyt on meneillään ukkosjakso, mikä ei ihan hirveen hyvää lupaa... muutenkin sateita on riittänyt, kolmen viime viikon aikana on ollut vain kaksi täysin sateetonta päivää, mikä on osaltaan viivästyttänyt maalausurakkaa. Maalattaessa ilmankosteuden pitää olla alle 80% eikä lauta saa olla märkä, eli talon seinään lyötyjä lautoja ei viitti ihan milloin tahansa maalata. Katon alla maalaus (irtolautoina maalattavat, nyt vielä nurkkalaudat, räystäänaluslaudat ja ikkunanpielet) onnistuu kunhan tuo kosteus vaan olis alle sen 80%. Ite mennään jo palkkatöihin joten illat maalataan, ja onneks on vielä muita talkoolaisiakin lomalla =)

Kun maalaus meillä ajoittuu nyt loppukesään, kosteuden kanssa on ongelmia enemmän kuin kevätkesällä. Yksi vaihtoehto olisi ollut pitää talo maalaamattomana talven yli ja maalata keväällä talven kuivanutta lautaa kuivemmilla keleillä. 

No, ne aluslaudat pitää kuitenkin maalata ensin, sitten rimojen laittaminen olisi mennyt ensi vuoteen. Tämänhetkinen tavoite olisi vielä lumien aikaan päästä muuttamaan. Enkä tiedä hyväksyttäisiinkö muuttotarkastuksessa osittain tekemätöntä ulkoverhousta. Kenties? No näillä mennään nyt kun on kerran alotettu, enkä valita enempää kuin tämän verran =) Poutakelejä vaan...!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti