Eilen illalla nostettiin (en minä) yläkertaan ensimmäinen vaatekaappi. Täyspuuta, koivua. Takaseinä on vaneria ja siellä on alkuperäiset tiedot vielä tallella.
Kaappi on toiminut aiemmin liinavaatekaappina ja pyhäpuvun säilytyspaikkana. Se on peräisin anopin lapsuudenkodista, joka purettiin kerrostalon tieltä. Kaukaa viisas appiukko pelasti kaapin talosta säilytykseen, ja se on ollut vintillä parikymmentä vuotta. Nyt pääsee taas käyttöön, suunnitelmissa on laittaa kaappi vierashuoneeseen liinavaatekaapiksi. Ai vitsi, fiilistelen jo etukäteen... Mahatyyppikin tykkää, ainakin potkumäärä oli sitä luokkaa kun tuota kateltiin =)
Portaita on pitkin matkaa suunniteltu, ja portaiden alle tulevaa kaappia myös. Meille tulee umpiportaat, joiden sisäseinät on paneloitu. Portaiden alle jää siis mukavasti tilaa, johon päätettiin tehdä komero ylimääräisille kengille, ja keskuspölynimurin letkun tuonne saisi kanssa. Sekä ylipäätään siivouskaapin, sellaista ei vielä varsinaisesti ole. Kuvassa näkyy villan ja kipsilevyn rajalla portaiden suurinpiirtein - paikka. Oviaukon paikka päätettiin mietinnän jälkeen laittaa vaatenaulakon viereen. Naulakko tulee tuohon missä on valkoiseksi maalattua seinää, siinä on reilusti leveyttä niin ovikin mahtuu aukeamaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa ovi eteiskäytävälle, mutta tässä versiossa sinne taas saa penkin jossa voi istua pukiessa (kuvan tikkaiden vasemmalla puolella).
Näissä kuvissa näkyy jo paneloitua porraskäytävää, 3" paneelia. Isäni huomasi, että muuten hyvä mutta kaapissahan ei ole valoa. Se ei ollut sähkösuunnitelmassa kun koko kaapin olemassaolosta ei vielä silloin ollut tietoa. Sähkäri-timpuri sitten mietti hetken ja otti valolle sähköpiuhan eteisen katon valaisimen reitiltä.
Tänään timpuri oli seuraavaksi aikeissa vesieristää kodinhoitohuoneen. Puhelinlupa vastaavalta mestarilta tähän oli saatu jo aiemmin. Aamulla sovittiin kuitenkin timpurin kanssa, että tehdään homma vasta maanantaina, jotta lattia saa kuivaa vielä. Tämä siksi, että huoneessa on ollut koko ajan tavaraa säilytyksessä, ja itsestä tuntui vähän epävarmalta laittaa 'sinistä mattoa' kun huone oli ollut täysin tyhjänä vasta yhden yön eilisen tyhjäämisen ja imuroinnin jälkeen.
Pienen mietinnän jälkeen soitin vastaavan mestarin varmuuden vuoksi paikalle, ja hän pääsi iltapäivällä käymään. Kateltiin kosteuksia kodinhoitohuoneessa, tavoite on siis vähintään alle 4 prosentin, vesieristyksen ollessa kyseessä mielummin 3% tasolle. Osa lattiasta oli sitä vaadittua 3% /vähän päälle, mutta osa lattiasta oli päälle neljän ja osa jopa päälle viiden... Kääk. Sähköpuhallin päälle ja kaks viikkoa viivästystä (v.m:n arvio). Aiempi puhelinlupa perustui siihen, että oletuksena oli laittaa maalämpö (eli lattiassa kiertävä lattialämmitys) päälle melko pian ja sen arveltiin kuivattavan lattian tarpeeksi kuivaksi. Maalämpö ei kuitenkaan ole vielä päällä. Lisäksi huoneen lattialla on ollut koko ajan tavaraa, joka tosin oli viimeiseltään kuormalavoilla.
Heinäkuussahan tuo lattia valettiin. Jonkun v.m. oli sanonut että tänä kesänä ei ole kuivanut mikään, ja meidänkin kohdalla tuo näyttää pitäneen paikkansa. Osa siitä oli oman toiminnan tulosta, ja näin jälkiviisaana voisi sanoa pari vinkkiä:
a) Pidä lattia mahdollisimman paljaana, tai ainakin vaihtele tavarakasojen paikkoja säännöllisesti (helpommin sanottu kuin tehty!)
b) Imuroi lattia säännöllisesti, jotta saat kuivumista haittaavan pölyn ja roskat pois. Tämä on vähän helpompi toteuttaa.
Tänään alettiin saman tien raivata tavaraa pois myös keittiöstä, johon tulee linoleum-laatta. Ei tule siis vesieristystä sinne, mutta kuiva senkin on oltava, kosteusvaurion riski on hyvin suuri sielläkin jos kostealle lattialle laittaa. Viimeinen asia minkä tässä haluaa tehdä, on rakentaa hometalo. Varoittavia esimerkkejä löytyy runsaasti, tuntuu että viikottain saa lukea sisäilmaongelmista etenkin työpaikoilla, sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Meillä on toki hyvät timpurit, mutta päävastuu on aina itse rakennuttajalla. Ja vastaavalla mestarilla tietysti myös, joka myöntää luvat esim. tuohon vesieristyksen tekoon.
Edit: Mielenkiintoinen kokoomasivusto aiheesta löytyy tämän linkin takaa.
Sauna ja pesuhuonehan meillä vesieristettiin ja laatoitettiin jo viikko, pari sitten. Oli toki puhallin päällä useita päiviä ennen vesieristysten tekoa, mutta tavaraa sielläkin on säilytetty. Mutta, ehkä en ajattele sitä enempää etten panikoidu... Tehty mikä tehty.
Putkimies tulee taas ensi viikolla töihin, ja ajattelin häneltä tiedustella, josko sen maalämmön kuitenkin saisi jo päälle. On tähän asti ollut puhe, että hän tekee kaikki vesikiertoisen lämmityksen systeemit valmiiksi (myös yläkerran patterijärjestelmä) ja vasta sitten kytketään maalämpö. Kahdella tulisijalla, kerta päivään lämmityksellä, talon lämpötila pysyy +15 asteessa pakkasillakin, joten akuuttia tarvetta lattialämmitykselle ei ole tähän mennessä ollut. Sähköpuhallin on ollut sitten tarvittaessa päällä esim. kulloinkin tapetoitavassa huoneessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti