perjantai 7. joulukuuta 2012

Talvipäivän valo ja Kirsikkapuu

Huhhuh, kylläpä aikaa rientää. Tuntuu että elämänrytmi nykyään menee niin, että on maanantai, sitten on yhtäkkiä perjantai, viikonloppu raksalla, sitten maanantai ja taas perjantai. Viikot vaihtuu, kuukaudet vaihtuu ja kohtahan se vuosikin on jo seuraavassa. Puhh... =)

Yläkerta on tapetointikunnossa, siellä on lattiat vessaa lukuun ottamatta tehty ja seinät pohjamaalattu. Hommiin siis vaan =) Tapettien alla siis pohjamaalina valkoinen Uulan Into, ilmeisesti pohjamaalia käytetään tapetin alla ainakin sen takia, että alustan epätasaisuudet ja värierot eivät näkyisi tapetin läpi. Nuo tapetit tosin tuntuvat sen verran paksuilta että vaikea uskoa minkään näkyvän niiden läpi. Ruskea kipsilevy ja sen valkoinen tasoite tietysti ovat eri värisiä... Ja onhan kipsilevyn pahvipinta jonkin verran huokoista, että voisi kuvitella sen imevän jonkin verran liisteriä ilman pohjausta. Yksi seinänpätkä on vielä pohjamaalaamatta, olisi mielenkiintoista kokeilla miten siihen toimisi pelkkä esiliisteröinti (liisteröidään seinä ja annetaan kuivua).

Liisterin keitin ensin vehnäjauhosta ja vedestä suhteella 1:9. Vesi laitetaan kuumenemaan, sitten vispataan vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä ja yhdistetään kylmä seos kuumaan veteen. Sitten keitellään 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Eli sama periaate kuin kastikkeen vehnäjauhosuurustuksessa, tärkeintä on sekoittaa ettei pala pohjaan.  Yksityiskohtaisempaa ohjetta löytyy Varpasen asemalta.


Ensimmäiseen vuotaan sain isältäni opastuksen, mikä tuli kyllä tarpeeseen, tapetointikokemukseni kun käsittää yhden seinän kymmenen vuoden takaa. Ei tuo homma sinänsä vaikeaa ole, mutta vaatii tarkkuutta, ja hermoja. Jos on huono päivä niin on parempi jättää huomiseen ;) Ite oon tehnyt voimien mukaan, hitaahkosti etenee mutta etenee kuitenkin. Tapetointipöydästä on tehty samanlevyinen mikä on vuodan leveys, näin pöytä ei sotkeennu. Tarvittaessa käytin jämäpahveja alla liisteröitäessä reunoja tai monimutkaisesti leikattuja kuvioita.


Vuodan alaosa, tai mikä nyt parhaiten sopiikaan tapetoitavan kappaleen muotoon, taitetaan kaksinkerroin ja avataan seinällä loppuvaiheessa. Helpompi käsitellä huoneen korkuista kappaletta osa kerrallaan. Vuodat asetetaan puskusaumaan eli tiiviisti toisiaan vasten.


Lopuksi harjataan. TAI irroitetaan ja asetetaan uudestaan, ja sitten harjataan, jos ensimmäinen kohdistus ei mennyt ihan kohdalleen ;) Ohjeissa neuvotaan että tapetin tulee antaa vettyä muutama minuutti, mutta itse laitoin aika nopeasti seinään, jolloin pelivaraa seinällä asettelussa oli pitkän aikaa.


Tässä lopputulosta joulukuun päivänvalossa


Illalla työmaavalossaJa vähän lähempää. Mies meinaa tästä meidän makuuhuonetta ("master bedroom"), kun itse olin ensin vierashuoneen kannalla. Tiedän ainakin yhden vieraan kuka joka tapauksessa haluaa nukkua täällä... =)2 kommenttia:

  1. Hieno on! Ja kiva, että jaksat päivittää vaikkei varmaan kovin helppoo oo. :)
    /Kiki

    VastaaPoista
  2. Kiitti! =) Joo aiheita olis paljon mistä kirjoittaa, mutta ajan ja energian löytäminen on vähän rajoittava tekijä..

    VastaaPoista