lauantai 29. joulukuuta 2012

Tiilikaappi

Teetimme kodinhoitohuoneen nurkkaan tiilistä lattiakaivollisen kaapin, jonka sisälle saa märkiä vaatteita ja kenkiä kuivumaan. Tällä viikolla kaappi on valmistunut. Tiilinä käytettiin Wienerbergerin käsinlyötyjä Terca Retro de Namur-tiiliä, jotka näyttävät purkutiililtä. Ne valmistetaan Wienerbergerin Lappilan tai Korian tehtaalla. Aikomuksena oli alun perin hankkia oikeita purkutiiliä, mutta se ei onnistunut, joten tilasimme rautakauppaan kaksi letkaa näitä. Kun tiilet saapuivat, varastomiehet olivat kuulemma olleet aikeissa palauttaa tiilet, koska "ei näitä voi myydä, tässähän on osa rikkinäisiä!". Aika lommoisia nuo tietysti ovatkin, hehe...

Ensin tiilien alusta vesieristettiin. Pohdimme tuossa vesieristysjutussa sitä, että miten kokonaisuus saadaan sellaiseksi, että betonilattiaan ei mene vettä, tiiliin ei mene vettä (puhdas tiili imee kuin sieni) ja että se olisi (ennen kaikkea!) kivan näköinen.

Mietinnässä oli siis, miten tuon toteuttaisi. Meneekö vesieristys rikki tiiliseinän painon alla, ja miten muuten sen sitten toteuttaisi jos ei niin. Vastaava mestari kuitenkin ohjeisti tekemään vesieristyksen ensin alle, ja tämän jälkeen

tasoitetaan ja vesieristetään myös sisäseinä+lattiat. Sitten se sisäseinä laatoitetaan ylijäämälaatoillamme, joita kuitenkin jää jäljelle lattioista.

Kaapin sisällä on muutamia pätkiä 8mm terästä sekä reikänauhaa. Reikänauhan pätkillä "kiinnitetään" tiiliä seinään, tällöin tiilet ovat seinässä kiinni muullakin kuin laastilla.
Sisäpuolen laatoitus tehdään siis siksi, että kaapin sisälle tulee vesihana ja siellä lotrataan pesulla johonkin ehkä metrin korkeuteen saakka. Tuosta jakotukista vedetään putki kaapin sisälle. Koko kaapin idea on, että kuraiset ulkovaatteet voi huuhdella, kuivata ja säilyttää samassa tilassa. Ulkopuolelle ei tehdä mitään (kaappi rajoittuu kodinhoitohuoneen laattalattiaan). Ei mitään siis siksi, että se pilaisi ulkonäön ;) Eikä ole tarvettakaan.


Tässä näkyy kuivaa saumaa ja märkää saumaa, ja tiiliä lähikuvassa. Jonkin verran lommoja on ;)

Aiemmin pohdin, miten tuohon tekisi oven. No, lopputuloksena päädyimme oviverhoratkaisuun. Oviaukon leveydeksi jätettiin vain 50cm, koska kaappi on 125cm leveä, ja leveämpi ovi veisi turhan paljon sisätilaa hyllyiltä ja vaatetangoilta. Hyvin sinne mahtuu silti sisälle =)

Liukuovi olisi vaatinut enemmän tilaa, joten se vaihtoehto suljettiin pois. Tavallinen ovi taas olisi vähän tiellä kulkureitillä heti ulko-oven jälkeen. Valitsimme siis verhoratkaisun, se on sekä tilaa säästävin (ei tarvitse ovenkarmeja), että myös halvin vaihtoehto. Nyt kaappi on hanaa, verhoa ja sisäpuolen laatoituksia vaille valmis =)

2 kommenttia:

  1. Hehee, ihana kuva tuo kurkistus.
    Hyvä, etteivät palauttaneet tiiliä takaksin tehtaalle, näyttää kivalta. Joskin aika massiiviselta vielä kun ei näe luonnossa ja ovi vaikuttaa pieneltä. Onhan tiilikaapissa valo?
    /KiKi

    VastaaPoista
  2. Joo valo sieltä löytyy, näkee mitä etsii=) Aika massiivinen tuo onkin, varsinkin kun ei ole vielä muita kaappeja. Sitten kun ne asennetaan, näkee koko kuvan. Tosin ne on 57cm syviä, kun tuo kaappi on maksimi mikä mahtui eli 67cm. Ei haluttu tehdä pienempää koska se olisi pienentänyt sisätilaa liikaa.

    VastaaPoista