torstai 23. elokuuta 2012

No niin taas mennään

Tällä viikolla on laitettu ilmastointiputkia ja muurattu väliseiniä. Putkimies kävi alkuviikosta ja lattoi yläpohjaan  tarvittavat ilmastointiputket, tuossa eristettynä.


Tässä oikeanpuoleinen on radonputki katolle, ja vasemmanpuoleinen viemärin tuuletusputki.


Huuvan (puu- ja sähköhellan päälle tulevan yhteisen) putki, yläpohjan osalta eristetty.Tässä menee katosta läpi, siinä näkyy sähköjohtokin huippuimurille, joka sijaitsee katolla.


Yläkerran seiniä on myös paperoitu.
Sitten alakerran väliseinämuurausta, kantavat väliseinät tulee meillä Kahi-harkoista.Sähköhellalle menee sähköt tästä..


Hii... Ensimmäinen väliseinä tuli tänään valmiiksi! Makkarin ja saunan välinen seinä on tuo. Yhä useammin tulee tunne että tää talohan valmistuu käsiin...!


Suunnitelmien osalta tulee joitakin muutoksia. Kylkiäiseen suunnitellut 9x19 ovet eivät mahdu aukkoihin, jotka niille on, toinen aukko on 81cm ja toinen 84cm. Kattotuolit on laitettu piirustusten mukaan, eli kaksi piirustusta eivät tässä kohtaa. Soitto talotehtaalle, että muutetaan ovileveyksiä. Toinen ovi tulee 8x19 ja toinen 7x19. Kasin ovi (Jeld-Wenin väliovi) on karmeineen 790mm, joten periaatteessa kyllä vois mahtua tuohon 81 cm aukkoon, mutta onpahan varman päälle. Onnistui vielä hyvin kun vasta eilen tilasin väliovet =) Ovien toimitusaika on 6-10 viikkoa (meillä lähemmäs 10, koska tulee myös erikoismittaisia ovia), joten viikolla 44 pitäis tulla. Todennäköisesti hiukka aikainen ajankohta tuo, mutta ollaan huomattu tässä että parempi kun tavara on raksalla vähän liian aikaisin kun liian myöhään. Kyllä sen aina johonkin saa varastoitua.

Yläkerran lattialämmitys on vaihtumassa patterilämmitykseksi. Alettiin miettimään, että kun meillä on se varaava tiilipiippu jossa on pellit myös ylhäällä, ja lämpö nousee muutenkin ylöspäin, niin kuinka järkevää on tehdä vielä lattialämmitykset yläkertaan. Miksi tehdä jotain, maksaa siitä ja todeta sitten että tuli laitettua turhan hienot systeemit. Kylkiäisiin joku lämmitysjärjestelmä on pakko joka tapauksessa laittaa, jotta siellä pysyy pieni peruslämpö. Huoneiden ja kylkiäisten välisissä seinissä on 175mm villaa (ulkoseinissä 225mm), joten lämpö ei niinkään siirry sinne varastotiloihin. Talotehtaan suunnittelijan mukaan tilat voisivat mennä jopa pakkasen puolelle talvella ilman mitään lämmitystä. Tuo paksu seinä laitettiin sen takia, että ei haluta hukkalämmittää varastoja huoneiden lämmöllä. Niiden ei tarvitse olla lämmintä tilaa, koska ovat tarkoitetut vain tavaransäilytykseen, jossa tuollainen puolilämmin riittää hyvin. Toisaalta sitten taas nyt varastoja pitää erikseen lämmittää, ja täytyy hankkia kertainvestointina ne lämmityssysteemit ja paksummat villat. Suo siellä, vetelä täällä.. ;) Ja toisaalta: olen käsittänyt, että ilmastointiputkia ei tarvitse eristää niin järeästi nyt kun varastot eivät ole kylmää tilaa. Enkä usko että kylkiäispattereita tarvii muuten pitää päällä kuin talven pakkasilla, joten energiaa siinä säästyy, ja sehän pitkällä aikavälillä merkkaa eniten.Putkimiehen kanssa sitten mietittiin asiaa ja päädyttiin patterilämmitykseen. Edullisempi ratkaisu jo senkin takia että lattianteossa jää reilusti työvaiheita pois. Laitetaan maalämpöpumpulta kaksi shunttia (sekoitusventtiiliä), alakerran lattialämmitysputkistoon tulee viileämpää vettä ja yläkertaan pattereille lämpimämpää. Putkimiestä lainaten: "Niin kauan voi tehdä muutoksia suunnitelmiin kun mitään ei ole rakennettu. Joskus on jotain purettukin."

Vastaava mestari kävi myös tarkastamassa loput yläpohjan palkit ja mittaamassa samalla lattian kosteuden. Nyt kuuden viikon luonnonkuivumisen jälkeen kosteus on 8-11%, tavoite on 3-4%. Viikon päästä tulee yläpohjan villapuhaltajat, sen jälkeen voidaan laittaa lämpö päälle ja kuivuminen pääsee vauhtiin. Ennen villoja lämpöä ei saa laittaa, koska sisällä oleva kosteus (vesihöyry) tiivistyy kondenssivedeksi kylmään yläpohjaan ja rakenteet siellä alkavat kastua.

1 kommentti:

  1. Toivottavasti pääsitte tuohon standardiin kosteuden suhteen. Meillä on myös meneillään pienet remontit ilmastointiasennuksen suhteen. Epäkeskeinen muuntoyhde täytyisi saada tilattua. Mielenkiinnolla myös odotan kosteuden mittausta.

    VastaaPoista