torstai 13. syyskuuta 2012

Lautalattia, osa 4: Kuivaus

Kuukauden-parin päästä meidän lattian pohja olisi siinä vaiheessa, että siihen voisi alkaa lyömään lautoja. Tämä tarkoittaa sitä, että tässä vaiheessa laitetaan laudat uuniin.

Tänään olin vastaanottamassa höylättyjä paneeleita sahalla, ja soitin sen homman jälkeen paikalliselle vankilalle. Heillä on puuverstas, ja oman puun kuivauksen yhteydessä kuivaavat myös muiden puutavaraa. Aiemmin oli ollut puhetta, että tässä parin viikon sisällä vietäisiin meidän laudat sinne "uuniin" eli tilaan, jossa vaunullinen puutavaraa kuivaa niin kuivaksi, että sen rakoiluriski valmiissa lattiassa pienenee. Jonkin verran rakoilu kuuluu asiaan, kun kesällä on kosteampaa (puu laajenee) ja talvella kuivempaa (puu kutistuu). Puun kannattaa asennettaessa kuitenkin olla kuivaa, koska jos se on asennushetkellä kosteaa, talvella kuivan ilman aikaan raot voivat tulla häiritsevän suuriksi.

Jotta puulattia ei rakoilisi, suhteellisen ilmankosteuden pitäisi olla sisätiloissa 40-60%.
Ilmankosteuteen vaikuttavat uudessa talossa vuodenajan lisäksi myös ilmastointilaitteen käyttö ja se, lämmitetäänkö lattioita (lattialämmityksellä) ympäri vuoden. Meillä tulee alakertaan vesikiertoinen lattialämmitys ja yläkertaan vesikiertoinen patterilämmitys -> mielenkiintoista muuton jälkeen seurata, aiheuttaako lämmitysmuotojen erilaisuus kosteusvaihteluja ja eroaako puulattioiden eläminen ala- ja yläkerrassa. Henkilökohtaisesti jopa toivon että tulisi vähän rakoja ;) olen henkisesti "vanhan talon asuja", omasta mielestäni rakoillut ja patinoitunut lattia on hieno. Toki sen verran täytyy kuivaa asentaa, ettei mitään ihan sentin rakoja pääse syntymään, niihin tarttuu jo sukka kiinni kävellessä.

Vankilan tyyppi sitten sanoi, että uuni olisi parin tunnin päästä tyhjä. Ei mitään, sahuri lupasi viedä laudat kuormurillaan ja itse lähdin tuomaan ensin paneelit kotiin ja äkkiä syömään jotain. Lomalla oleva siskoni lupautui toiseksi latojaksi (onneksi, paaaljon helpompi niitä oli nostella kummastakin päästä yhtä aikaa), joten lähdimme suuntaamaan vankilalle päin ja purkamaan sahurin tuomaa kuormaa.

Kuvia mulla ei valitettavasti tästä vaiheesta ole. Sen verran kuitenkin lankkuja ladottiin, että tilavuutta puilla on 4,8 m3 / pinta-alaa noin 150m2. Neljän ja kuuden tuuman lautoja, 32mm paksuja. Kuivausuuni tuli käytännössä täyteen noista. Nyt sitten odotellaan kuukauden verran kun ne siellä kuivuu =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti