lauantai 19. tammikuuta 2013

Kuistin suopakuuraus

Tänään käsittelimme kuistin lattian pellavaöljysuovalla (lipeöidyllä pellavaöljyllä). Se tekee pinnasta likaa hylkivän ja säilyttää puun luonnollisen vaaleuden.

Lähtötilanne


Ensin lattia kastellaan (muutama lauta kerrallaan, jotta ei ehdi kuivua välillä) ja sitten kuurataan syiden suuntaisesti seoksella, jossa on 2-3dl suopaa 10 litraa vettä kohden. Veden on oltava kylmää, lämmin vesi nostaisi puun syyt pintaan. Tein viiden litran annoksen, olisko siitä kulunut nyt ehkä pari desiä... Heh. Vettä ei saa käyttää liikaakaan, lattian ei tule lainehtia.


Lopuksi huuhdellaan suopa pois kostealla rätillä. Pyyhimisen olisi voinut hoitaa periaatteessa varrellisella mopillakin, mutta en jaksanut hakea sellaista... =) Noin pienen alan teki rievullakin. Muut alakerran lattiat tulevat vuoroon, kunhan saadaan niiltä tavaroita pois, ehkä sitten tulee varsikin haettua mukaan hommaan.


Tässä valmista lattiaa. Väri ei juuri eroa alkuperäisestä, mikä on tietysti tarkoituskin. Tuo on niin hieno väri, että ei raaski sitä muuttaa. Maalattuja lattioita meillä on jo niin paljon, että nämä saavat olla luonnontilassa. Vaikka on se maalattukin lattia ihana, niin kodikas.

Kuuratun lattian tuntu on nyt pehmeämpi, jalalle silkkinen.


Jos haluaisi erityisen vaalean lattian, sen voisi käsitellä ennen kuurausta sammutetulla kalkilla. Sitä käsittelyä ei tarvitse uusia, vaan lattia säilyy vaaleana. Ruotsissa ja Tanskassa kuulemma käyttävät tapaa yleisesti. Sekö selittää ne ihanat tanskalaiskotien vaaleat lattiat sisustuslehdissä.. Pelkässä suopakuurauksessa vaaleneminen ei ole niin välitöntä, vaan tulee ajan myötä kun pesuaineena käytetään jatkossa samaa suopaa.

Lattiat siis pestään normaalisti käyttäen tuota samaa suopaa miedompana liuoksena, ja perusteellisempi kuuraus tehdään esim. kerran vuodessa, jolloin lattian suoja säilyy ja paranee, ja pinta tulee joka kerralla hiukan vaaleammaksi ja pinta silkkisemmäksi. Mäntysuopaakin pesuaineena periaatteessa voi käyttää, mutta se saattaa vuosien kuluessa kuivattaa lattian pintaa (tehdä tikkuja), pellavaöljysuopa on rasvaisempaa niin sitä vaaraa ei ole. Eri käsittelyvaihtoehdoista lisää esim. Elina Sairasen kattavassa Puulattioiden perinteiset pintakäsittelyt-opinnäytetyössä.


3 kommenttia:

 1. Hienonäköinen lattia! Mistä ostitte pellavaöljysuopa?

  T Mathias

  VastaaPoista
 2. Kiitos =) Ostimme suovan Roseborgin liiteristä, http://www.roseborg.fi/product_info.php?cPath=51&products_id=228

  VastaaPoista
 3. Upealta näyttää! Kaunis koti teillä! Olisi tosi kiva kuulla käyttökokemuksia nyt tuosta kuistin ja olohuoneen suopakuuratusta lattiasta. Oletteko olleet tyytyväisiä? Onko väri säilynyt vaaleana? Oliko kyseessä siis mäntylauta? Entä puhtaanapito, onko ollut helppoa ja miten tapahtuu? Tuhannesti kiitoksia vastauksesta ja vielä jos haluat kuvan laittaa lattian nykyilmeestä... Se olisi huippujuttu! Itse suunnittelemme samaa käsittelyä uusille mäntylattioille rintamamiestaloomme. Myös maitokäsittelyä olen pohtinut.

  VastaaPoista