sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Yläkerran lattioiden maalaus

Eilen mies veti yläkerran aulan vielä kolmanteen kertaan, joten nyt voi sanoa että kaikki lattiat yläkerran osalta on maalattu =)

Kaikki huoneet on maalattu Uulan puulattiamaalilla. Ensimmäisellä kerralla ja tarpeen mukaan seuraavillakin sitä ohennettiin vernissalla. Ohjeessa puhutaan Uulan yleisohenteesta, mutta se on hajutonta tärpättiä (aromaattivapaa hiilivetyliuotin), enkä halunnut sitä enää lisätä, koska maali sisälsi jo valmiiksi teollisuusbensiinin liuottimena. Hajuton tärpätti ei käsittääkseni ole niin haitallista kuin tavallinen, mutta suoraan pönttötavarallakin (ilman mitään hengityssuojaa) maalatessa timpuri sanoi että kotiin mennessä oli semmoinen olo että päässä heittää. En yhtään ihmettele...

Lattioista hiottiin isoimmat terävyydet pois hiomapaperilla muistaakseni karkeudella 100. Pariin kertaan "pestiin" lattia tuolla paperilla jatkovarren kanssa. Emme käyttäneet hiomakonetta, vaikka se nykyisin on monesti tapana, pelkän kevyen hionnan jälkeen pinta ei ole liian kliininen vaan paljon tunnelmallisemman oloinen.

Aulan ja isomman makkarin lattiat vedettiin ensin sävyllä Usva (edellinen postaus), sitten ostettiin vähän tummempaa Naavaa jolla laitettiin vielä kaksi kerrosta päälle.Myös lattialistat ovat samaa sävyä, 45mm suoraa listaa.


Pikkumakkarin lattian päädyimme sitten kuitenkin vetämään valkoisella, se ei riitele seinän kanssa.


Värieron huomaa =) Etenkin tässä kun valo tulee valkoiselle lattialle ikkunasta ja aula on enemmän varjossa.


Ensisijaisesti olisin halunnut maalata lattiatkin pellavaöljymaalilla, jossa ei ole mitään haitallisia liuottimia. Tämän ajatuksen jouduin kuitenkin hylkäämään ajan puutteen vuoksi, tässä vaiheessa alkaa olla jo hiukka kiire muuttamaan, asunto on irtisanottu jne. Maalin kuivumiseen olisi pitänyt varata aikaa ainakin 2-3 päivää/kerros, kattoja ja listojahan meillä on tuolla aiemmin vedetty.

Uulan puulattiamaali on pellavaöljypohjainen, mutta se on jollain lailla alkydoitu, ja sisältää myös sen liuottimen (15-25% käyttöturvallisuustiedotteen mukaan). On se nyt kuitenkin vähän vähemmän ympäristöhaitallinen kuin joku vain alkydeja+liuottimen sisältävä Permo. Koostumus on tehty sellaiseksi, että maali kuivuu uudelleenmaalattavaksi vuorokaudessa. Tiloissa on pidetty sopivan lämmintä ja valot päällä öisinkin, mikä edistää kuivumista. Tänään käveltiin eilen maalatulla lattialla jo kengillä. Lopullinen kovettuminen vie aikaa kuukauden, mutta meinataan kuitenkin viedä jo huonekalujakin tuonne kohta. On vähän pakko =D Tosin laitetaan mattojen päälle painavimmat huonekalut. Vesiohenteisista maaleista sen verran, että ne taas eivät tunnu kestävän kulutusta niin hyvin, kun on kyse lattiasta. Muiden kokemusten perusteella, itse en ole testannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti