tiistai 15. tammikuuta 2013

Sisäportaat valmiina!

Nyt (tai no, jo viime viikolla) olemme saaneet portaat. Ei tarvitse enää kulkea tikkailla yläkertaan =) Portaat ovat isäni suunnittelemat ja tekemät. Iso homma, joka vaatii aikaa, ajatustyötä ja tarkkuutta.

Portaat ovat umpiportaat, halusimme sellaiset joissa ei huimaa kun kävelee yläkertaan. Seinätkin ovat umpinaiset (paneloitu), mutta ovia ei ole sen enempää alhaalla kuin ylhäälläkään.

Materiaalina käytettiin 2x7" lankkua, joka oli ulkokuivaa ja sitä kuivatettiin vielä sisällä lisää. Lisäksi reisilankkuina ja tukipuina oli talotehtaan runkotolppia, joita oli jäänyt yli tehtaan toimituksesta. 

Jokainen porras liimattiin ja höylättiin erikseen. Liimauksen lisäksi rimojen välissä käytettiin 8x40mm puutappeja.

  Siitä lähtee rakentumaan...


Joka portaaseen laitettiin vielä pari kulmarautaa.


 Yhden päivän kulku yläkertaan oli motissa, illalla pääsi jo loikkimaan viimeisen aukon yli =)Leveys porrasaukolla on 95 senttiä, etenemä portaissa on 25cm. Portaat tuli suunnitella Rak. määräyskokoelman osan F2 mukaan, jossa kerrotaan muunmuassa portaiden nousun ja etenemän vaatimukset.

Mittasuhteiden kanssa pelaaminen on todella tarkkaa. Yhden portaan nousu oli laskettu keskimäärin 18,43 senttiin. Suurpiirteinen mittaus voisi kostautua viimeisessä portaassa: 15 portaan matkalla 1 mm enemmän nousua joka portaassa tekee kokonaisuudessa jo 1,5cm.

Tässä ne nyt ovat valmiina, vitsi ovat upeat. Portaiden alle tulee säilytystilaksi komero joka paneloidaan umpeen, oviaukko näkyy jo tuossa. Maalausta vailla ovat enää, tällä hetkellä mietinnässä vaaleanharmaa.
3 kommenttia:

  1. Voi, ne on niiiin hienot! Hyvä Iskä. :)

    VastaaPoista
  2. Tulin katsomaan teidän projektin etenemistä. Hienot portaat! Eipä sitä tule tällainen huithapelimpi ajatelleeksi, miten tarkkaa puuhaa tuollainen on.

    VastaaPoista
  3. Juu tarkkaa tuo on, vaatii kärsivällisyyttä =)

    VastaaPoista